Війна в Україні
Економіка
Події
Життя
Кримінал
Розкрадали державне блакитне паливо: правоохоронці викрили 16 облгазів

Розкрадали державне блакитне паливо: правоохоронці викрили 16 облгазів

Працівники СБУ спільно з БЕБ ліквідували злочинну схему привласнення промислових обсягів газу із газотранспортної системи НАК «Нафтогаз України». Лише у 2021 році злочинні дії завдали Україні збитків на майже 3,5 млрд грн.

Схема діяла наступним чином: «на папері» посадовці платили за газ приватним підконтрольним компаніям, але насправді блакитного палива від них не отримували. Фактично здійснювався несанкціонований відбір природного газу, що знаходився у газотранспортній системі країни та належав державі. 

У той же час облгази отримували оплати за спожитий газ, а одержані гроші перераховували підконтрольним комерційним структурам для тіньового виведення. Також вони продовжували користуватися запасами державної газотранспортної системи, збільшуючи заборгованість перед Нафтогазом. Надалі організатори сподівалися «списати» штучну заборгованість за рахунок бюджетних коштів.

В організації схеми підозрюють топ-менеджмент 16 регіональних газових підприємств Київської, Харківської, Дніпропетровської, Львівської, Вінницької, Житомирської, Волинської, Закарпатської, Сумської, Рівненської, Хмельницької, Чернігівської та Івано-Франківської областей.

Наразі в офісних приміщеннях облгазів проводяться обшуки, а у двох регіонах керівництво газорозподільчими компаніями передано державним представникам.

Для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності проводиться досудове розслідування. 

Читайте також: Незаконно зрубали ліс і завдали шкоди на 2 млн: на Дніпропетровщині затримали ОЗГ;

У Кривому Розі затримали метамфетамінового «барона».

2023-03-17 21:00:00
true
Відео Дня






Архів Новин