Блог Права Дарьи Аккерман
БЛОГ ПРАВА. Бажаєте безоплатно отримати земельну ділянку у власність, але не знаєте з чого почати?

БЛОГ ПРАВА. Бажаєте безоплатно отримати земельну ділянку у власність, але не знаєте з чого почати?

 

Бажаєте безоплатно отримати земельну ділянку у власність, але не знаєте з чого почати?

 

 

Згідно із ст. 81 Земельного Кодексу України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності. 

Ст. 121 Земельного Кодексу України (далі - ЗК)  встановлює, скільки гектарів може отримати безкоштовно кожний громадянин України із земель державної чи комунальної власності:

- для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство;

- для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 га; 

- для ведення садівництва - не більше 0,12 га;

- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка):
1) у селах - не більше 0,25 га, 
2) в селищах - не більше 0,15 га, 
3) в містах - не більше 0,10 га; 
  
- для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 га;

 - для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 га.

Відповідно до ст. 116 ЗК передача земельних ділянок безкоштовно у власність громадян здійснюється один раз за кожним видом використання, тобто кожен громадянин України має право безкоштовно отримати у свою приватну власність шість земельних ділянок різного цільового призначення.

Існує декілька кроків, які необхідно здійснити, щоб отримати земельну ділянку у власність:

Подати клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених ст. 122 ЗК: 

- до місцевої ради (якщо питання стосується земель комунальної власності, які розташовані в населених пунктах);

- до районної держадміністрації (якщо питання стосується земель державної власності поза межами населених пунктів);

- до Головного управління Держгеокадастру в області (якщо питання стосується земель для ведення особистого селянського господарства або садівництва державної власності поза межами населених пунктів).

Замовити розроблення проекту землеустрою.

Проект землеустрою розробляють землевпорядні організації. А безпосереднім виконавцем може бути лише особа, що має сертифікат інженера-землевпорядника, яка і визначить точні межі земельної ділянки, їх геодезичні координати, встановить межові знаки та складе кадастровий план земельної ділянки, проект землеустрою.

Проект землеустрою підлягає обов’язковому погодженню з територіальним органом Держгеокадастру відповідно до ст. 186-1 ЗК.

У разі місцезнаходження земельної ділянки у межах населеного пункту або на якій планується розташування об’єкта будівництва, необхідне також погодження з управлінням з питань містобудування та архітектури місцевої державної адміністрації або місцевої ради.

Затвердити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Для цього Ви повинні подати відповідне клопотання з погодженим проектом землеустрою та Витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку до місцевої ради (якщо земельна ділянка у межах населеного пункту) або до місцевої державної адміністрації (якщо ні).
Вказані органи затверджують проект землеустрою.

Звернутися до відповідного місцевого управління державної реєстрації територіального управління юстиції із заявою про державну реєстрацію права власності держави чи територіальної громади на обрану земельну ділянку.

Після здійснення вказаної вище реєстрації місцева рада чи державна адміністрація приймають рішення про безоплатну передачу земельної ділянки з державної чи комунальної власності у Вашу власність.
У рішенні повинні бути зазначені кадастровий номер, місце розташування та площа земельної ділянки.

Зареєструвати  право власності в ЦНАП чи у нотаріуса.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА 

 

 

 

 

2020-07-07 15:00:00
true
Відео Дня






Архів Новин