Блог Права Дарьи Аккерман
БЛОГ ПРАВА. Галасливі сусіди. Що робити?

БЛОГ ПРАВА. Галасливі сусіди. Що робити?

Переважна більшість нас, хоч раз в житті, але стикалась у сутичках із сусідами, надмірно гучною музикою, галасливістю, ремонтом та т.і. Декому щастить із сусідами та вони реагують на прохання, але декому доводиться застосовувати більш радикальні заходи.

Що про шум говорить нам законодавство?
Відповідно до Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» у нічний час із 22.00 до 8.00 на захищених об'єктах забороняються гучний спів і викрики, користування звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму, проведення салютів, феєрверків, використання піротехнічних засобів. 

Проведення на захищених об'єктах ремонтних робіт, що супроводжуються шумом, забороняється у робочі дні з 21.00 до 8.00, а у святкові та неробочі дні – цілодобово (такі роботи можуть проводитись лише за згодою усіх мешканців прилеглих квартир).

Захищеними об’єктами є житлові будинки та прибудинкові території, заклади освіти і культури, гуртожитки, заклади громадського харчування, торгівлі, побутового та розважального бізнесу, парки та інші об’єкти, де постійно або тимчасово перебувають люди.

Норми допустимого шуму визначено в Державних будівельних нормах України. Вони не можуть перевищувати в нічний час 45 дБ (децибелів) і в денний 55 дБ. Проте міська влада може встановлювати правила, які передбачають меншу норму допустимого шуму. Так, зокрема, у Дніпрі, місцевими Правилами благоустрою передбачено допустимий рівень шуму 40 дБ у денний час та 30 дБ у нічний.

Дієвим засобом впливу до галасливих сусідів – є виклик поліції. Якщо шум перевищує допустимі норми, то поліція фіксує правопорушення у протоколі та передає справу на розгляд суду. У такому випадку порушникам може загрожувати штраф, передбачений Кодексом України про адміністративні правопорушення (ст. 182).

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВА БЛОГ ПРАВА 

 

2020-06-25 19:15:00
true
Відео Дня






Архів Новин