Блог Права Дарьи Аккерман
БЛОГ ПРАВА. Муніципальна няня, хто вона?

БЛОГ ПРАВА. Муніципальна няня, хто вона?

 

Починаючи з січня минулого року, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 30 січня 2019 року №68 "Деякі питання надання послуги з догляду за дитиною до трьох років "муніципальна няня"", держава компенсує батькам вартість послуги з догляду за дитиною до трьох років "муніципальна няня" у розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років, встановленого станом на 1 січня відповідного року.

Послуга з догляду за дитиною до трьох років “муніципальна няня” - це послуга, що надається для підтримки батьків (усиновлювачів), опікунів дитини для забезпечення догляду за дитиною до трьох років.

А саме. Для одного з батьків, усиновлювачів чи опікунів оформляються щомісячні адресні компенсаційні виплати за надані послуги по догляду за дитиною до трьох років з боку юридичних осіб або підприємців («Муніципальної няні»), яким законодавчо дозволено здійснювати таку діяльність. 

Такі компенсаційні виплати здійснюються у розмірі прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років і надаються за кожну дитину, щодо якою на основі оформленого відповідним чином договору здійснюється догляд. Станом на 01.01.2020 такий розмір складає - 1779 грн.

Рішення про здійснення вищеназваних компенсаційних виплат приймається регіональними структурами соціального захисту населення на рівні міст, районів або територіальних громад виходячи з наступного, переліку документів, наданих отримувачами компенсації:
- електронна заява про надання компенсації послуги «Муніципальна няня»;
- електронна заява про перерахування коштів для компенсації послуги «Муніципальна няня» із зазначенням рахунка в установі банку;
- сканована копія договору між отримувачем послуги «Муніципальна няня» та муніципальною нянею;
- відомості, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги “Муніципальна няня” (чек, розрахункова квитанція, виписка з банківського рахунка) в електронній формі.

До заяви додаються:
- відомості про свідоцтво про народження дитини (серія, номер, дата видачі, прізвище, ім’я, по батькові дитини, прізвище, ім’я, по батькові батьків);
- сканована копія документа, що посвідчує проживання на території України (для іноземця та особи без громадянства);
- сканована копія рішення місцевого органу виконавчої влади або суду про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною).
Спосіб електронної ідентифікації: Кваліфікований електронний підпис, MobileID

Послугу можна отримати, подавши необхідні документи через веб-сайт надання послуги https://e-nanny.ioc.gov.ua/  (https://e-nanny.ioc.gov.ua/). Також оформити послугу можна у "Дія" (https://diia.gov.ua/services/municipalna-nyanya). 

Хто може бути «Муніципальною нянею»?
Муніципальна няня - це будь-яка фізична особа - підприємець (КВЕД 97.00, КВЕД 88.91) або юридична особа, яка надає послугу з догляду за дітьми (КВЕД 78.20, КВЕД 85.10), крім державних і комунальних закладів дошкільної освіти, та з якою укладено договір про здійснення догляду за дитиною до трьох років.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА 

 

 

2020-07-01 13:00:00
true
Відео Дня






Архів Новин