Блог Права Дарьи Аккерман
БЛОГ ПРАВА. Особистий огляд VS поверхнева перевірка

БЛОГ ПРАВА. Особистий огляд VS поверхнева перевірка

 

Заходи, пов’язані із оглядом особи та/або її особистий речей можуть вживатися не тільки в кримінальному провадженні, а і в тих випадках, коли людина не звинувачується і не підозрюється у жодних правопорушеннях.

Поверхневий огляд (перевірка)
Ч.1 ст.31 ЗУ «Про Національну поліцію» передбачено кілька видів превентивних заходів, які можуть застосовуватися органами поліції. 
Одним з них є поверхневий огляд, який полягає в здійсненні візуального огляду людини, речей або транспортних засобів (ТЗ). 

Під візуальним оглядом особи мається на увазі можливість поліцейського проведення рукою або спеціальним приладом, засобом (наприклад, металошукачем) по верху одягу. 

Поліцейський не має права намагатися оглянути або обшукати людину під верхнім одягом і навіть не може перевіряти кишені. При цьому, ч.6 ст.34 Закону, покладає обов’язок на особу самостійно пред’явити і показати всі свої особисті речі поліцейському, не пручаючись. Якщо це огляд ТЗ, то людина повинна на вимогу поліцейського показати салон або відкрити багажник.

Огляд може проводиться тільки особою однакової статі (жінка перевіряє жінку, чоловік - чоловіка; у разі, якщо перевірити необхідно особу «трансвистита», то необхідно запитати думку з приводу статі перевіряючого). У виняткових ситуаціях, перевірку може здійснювати особа протилежної статі, але НЕ руками.

Підстави для проведення поверхневої перевірки:
- у людини є речі, які є знаряддям злочину, або вони були вкрадені, або вони належать до таких, зберігати або переміщувати які, заборонено законом;
- вищевказані речі є в ТЗ;
- в ТЗ є особа-злочинець чи заручник;
- ТЗ є знаряддям злочину;
- ТЗ або речі знаходяться в місці, де може бути найближчим часом скоєно злочин.

Особистий огляд і огляд особистих речей
З метою зупинення адмінправопорушення та забезпечення своєчасного і правильного розгляду справ, ст.269 КУпАП передбачає заходи забезпечення провадження, одним з яких є особистий огляд і огляд особистих речей.

Такі види огляду відрізняються від поверхневої перевірки тим, що їх можуть здійснювати не тільки органи Нацполіції, а і СБУ, воєнізованого порядку ЗСУ, міграційної служби, органи і установи виконання покарань, органи митної, прикордонної служб і ін. органи.

Для їх проведення необхідні інші підстави:
- особа вчинила адмінправопорушення;
- особа затримана в установленому порядку за вчинення такого порушення;
- на людині (її тілі, одязі, речах, ТЗ) є ознаки, що характерні для правопорушення;
- є відповідне орієнтування.

Перед проведенням огляду, людину зобов’язані проінформувати про її права, а також, вказати конкретну підставу для здійснення огляду.

Огляд здійснюється особою однакової статі. Якщо це огляд особистих речей, то, як правило, відбувається в присутності власника таких речей. При таких оглядах зобов’язані бути присутніми два понятих.

При проведенні таких видів огляду органи, що проводили огляд, зобов’язані скласти протокол, а також внести позначку в протокол про адмінправопорушення або про адміністративне затримання про те, що був проведений огляд і про це складено відповідний протокол.

Протокол особистого огляду та огляду особистих речей
Згідно з п.12 Розділу ІІІ наказу МВС від 06.11.2015 № 1376, у протоколі зазначається:
- дата, час, місце його складання;
- посадова особа органу поліції, що його складає (без скорочень);
- ПІБ, місця проживання понятих (без скорочень);
- ПІБ (без скорочень), місце проживання особи, яку оглядають і в якої оглядаються речі, цінності, документи, що є знаряддям або об’єктом правопорушення;
- індивідуальні ознаки речей, цінностей, документів (колір, розмір, форма, реквізити документів і т.п.);
- місце і обставини виявлення.
Такий протокол підписують людина, чиї речі оглядали і посадова особа, яка здійснювала огляд.

Дуже важливо, щоб огляд проводився відповідними органами в установленому законом порядку, а також, обов’язковим є дотримання всіх вимог до протоколу і акту, які складаються при оглядах. Головним наслідком недотримання вимог закону при проведенні огляду є визнання такого огляду недійсним або сумнівним.

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА 

 

2020-07-15 15:45:00
true
Відео Дня






Архів Новин