Блог Права Дарьи Аккерман
БЛОГ ПРАВА. Податкова знижка на іпотеку.

БЛОГ ПРАВА. Податкова знижка на іпотеку.

 

 

Податкова знижка на іпотеку

Реалії сьогодення такі, що люди із середнім заробітком в Україні, просто не можуть дозволити собі миттєво купити житло. Іпотечне кредитування – це дійсно вихід для таких людей, і мрія на свою затишну домівку стає реальністю. Але, на жаль, відсотки за користування таким кредитом, є досить великими. 
А чи знаєте Ви, що частину сплачених відсотків за іпотечним кредитом можна повернути? 

Статтею 166 Податкового кодексу України (далі – ПК України) передбачено право платника податку на податкову знижку. 
Однією із витрат, дозволених до включення до податкової знижки - є частина суми процентів, сплачених платником податку за користування іпотечним житловим кредитом, що визначається відповідно до статті 175 цього Кодексу. 

Варто звернути увагу, що при оформленні іпотечного кредиту в іноземній валюті, платник також має право претендувати на відшкодування частини процентів за позикою. Нараховані відсотки у валюті в такому випадку перераховуються у гривню за офіційним курсом НБУ, що діяв на момент їх нарахування.

Право на податкову знижку у платника виникає у разі, якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купується житловий будинок (квартира, кімната), визначений як основне місце проживання, із зазначенням в паспорті цього місця як місця реєстрації.

Для того, щоб скористатись податковою знижкою, до податкової необхідно подати наступні документи: 
- декларацію про доходи. Її необхідно подати до державної податкової інспекції за місцем реєстрації до 31 грудня року наступного за звітним,
- кредитний договір та нотаріально завірений договір іпотеки;
- платіжні документи, в яких визначено суму сплачених відсотків за користування іпотечним кредитом та прізвище, ім’я, по-батькові платника цих процентів (рахунок з відбитком каси про перерахування коштів, платіжне доручення банку з відміткою про перерахування коштів);
- паспорта платника податку з позначкою про реєстрацію за місцезнаходженням житлового будинку (квартири, кімнати), щодо якого оформлено іпотечний житловий кредит,
- реєстраційний номер облікової картки платника податку;
- довідку з місця роботи про нарахування (виплати) доходу у вигляді заробітної плати.

Вираховується податкова знижка, шляхом множення суми сплачених процентів на коефіцієнт, що враховує мінімальну площу житла для визначення податкової знижки, розрахунок коефіцієнту здійснюється згідно із статтею 175 ПК України.

Врахуйте, що платник може розраховувати на часткове відшкодування процентів лише за одним іпотечним кредитом протягом 10 послідовних календарних років починаючи з року, в якому: 
- об’єкт житлової іпотеки придбавається або 
- збудований об’єкт житлової іпотеки переходить у власність платника податку та починає використовуватися як основне місце проживання.

Для того, щоб користатися податковою знижкою за минулий 2019 рік, платнику необхідно звернутись до податкової до кінця 2020 року із всіма вищепереліченими документами.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА 

 

 

2020-07-04 18:00:00
true
Відео Дня






Архів Новин