Блог Права Дарьи Аккерман
БЛОГ ПРАВА. Податок на нерухомість.

БЛОГ ПРАВА. Податок на нерухомість.

 

Податок на нерухомість.

Податок на нерухомість (повна назва — податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки) є однією зі складових податку на майно і належить до місцевих податків, визначених статтею 10 Податкового кодексу України.
Податок сплачується за місцем розташування об’єкта/об’єктів оподаткування і зараховується до відповідного бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу.

У 2020 році буде сплачуватись податок за 2019 рік.

До 1 липня власники нерухомості повинні  були отримати платіжки з нарахуванням податку за «надлишкові» квадратні метри, який необхідно сплатити протягом 60 днів з дня отримання платіжки, тобто до 1 вересня.

Податком обкладаються:
- квартири площею понад 60 кв. метрів;
- приватні будинки площею понад 120 кв. метрів;
- квартира + будинок загальною площею понад 180 кв. метрів.

Сума податку залежить від ставок, прийнятих органами місцевого самоврядування, де знаходиться житлова або комерційна нерухомість і від розміру мінімальної заробітної плати на 1 січня року, за який проводиться нарахування податку.

Квартири площею більше 300 кв. метрів і будинки площею понад 500 кв. метрів додатково оподатковуються в розмірі 25 000 грн на рік. Таким власникам потрібно буде сплатити 25 тисяч гривень плюс різницю між пільговою площею і фактичної.

Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку, обчисленого згідно з підпунктом 266.7.1 пункту 266.7 цієї статті, та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

Щодо новоствореного (нововведеного) об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості податок сплачується фізичною особою-платником починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт (пункт 266.7 статті 266 Податкового кодексу України).

У разі якщо контролюючий орган не надіслав (не вручив) податкове/податкові повідомлення-рішення у строки, встановлені підпунктом 266.7.2 пункту 266.7 цієї статті, фізичні особи звільняються від відповідальності, передбаченої цим Кодексом за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання (пункт 266.10.2 статті 266 Податкового кодексу України).
За несвоєчасну сплату податків передбачений штраф. При затримці сплати податку до 30 календарних днів, розмір штрафу становить 10 % погашеної суми податкового боргу, при затримці більше 30 календарних днів, — 20 % погашеної суми податкового боргу (стаття 126 Податкового кодексу України).

У разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника – починаючи з місяця, в якому він набув право власності (пункт 266.8.1 статті 266 Податкового кодексу України).

У разі, якщо нерухомістю володіють кілька осіб, то сплата податку залежить від того, як визначені частки у праві власності.

Об’єкти, що не підлягають оподаткуванню визначені пунктом 266.2.2 статті 266 Податкового кодексу України.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА

 

 

2020-07-10 09:00:00
true
Відео Дня






Архів Новин