Блог Права Дарьи Аккерман
БЛОГ ПРАВА. Позбавлення батьківських прав.

БЛОГ ПРАВА. Позбавлення батьківських прав.

 

Позбавлення батьківських прав (частина 1).

Відповідно до статті 121 Сімейного кодексу України права і обов’язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому в установленому законом порядку. Саме на батьків покладається відповідальність за виховання дітей, захист їх прав та інтересів, турботу про здоров’я, фізичний, психічний, духовний і моральний розвиток дитини.

Законодавством України, зокрема ч. 1 ст. 164 СК, встановлено вичерпний перелік підстав для позбавлення матері або батька дитини батьківських прав. Згідно норм зазначеної статті, до втрати прав може призвести:

- залишення без поважної причини дитини в пологовому будинку або іншій установі охорони здоров’я та відсутність відносно неї батьківського піклування протягом шести місяців;
- ухилення від виховання дітей (свідома і навмисна відсутність турботи, ігнорування потреб дитини та інше);
- хронічний алкоголізм або наркотична залежність (необхідна наявність відповідних медичних висновків);
- експлуатація дитини, в тому числі примушування до жебракування та бродяжництва;
- засудження за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини;
- жорстоке поводження з дітьми (приниження, фізичне або психічне насильство тощо).

Порядок позбавлення батьківських прав передбачає виключно судову процедуру, за обов’язкової участі органу опіки та піклування (ч. 4 ст. 19 Сімейного кодексу України). Відкриття судового провадження відбувається на підставі позовної заяви.

Справи про позбавлення батьківських прав розглядаються в порядку позовного провадження, через що їх підсудність визначається відповідно до ч. 1 ст. 109 Цивільного процесуального кодексу України. Тобто позов подається за місцем проживання відповідача. При цьому, якщо в позовних вимогах, крім позбавлення батьківських прав, заявлено вимогу про стягнення аліментів дитини, позов може подаватися за вибором позивача згідно ч. 1 ст. 110 ЦПК.

Стаття 165 СКУ називає обмежене коло осіб, які мають право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав. Цей перелік включає в себе одного з батьків, опікуна, піклувальника, особу, в сім’ї якої проживають діти, заклад охорони здоров’я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому знаходиться малюк, орган опіки та піклування, прокурора, а також саму дитину, яка досягла 14 років.

Хоча список осіб, зазначених у цій статті є вичерпним, у судовій практиці зустрічаються випадки розгляду справ про позбавлення батьківських прав за позовами інших родичів. Так, згідно з ч. 2 ст. 258 СК і ч. 2 ст. 262 СК бабуся, дідусь, брат, сестра, вітчим, мачуха мають право звернутися за захистом прав та інтересів дитини в орган опіки та піклування або до суду без спеціальних на те повноважень.

Крім позовної заяви до суду необхідно подати наступні документи:

- копія паспорта позивача;
- довідка про склад сім’ї;
- довідка про доходи позивача;
- копія свідоцтва про народження дитини;
- характеристика з місця роботи заявника;
- висновок психолога після бесіди з дитиною;
- копія свідоцтва про розірвання шлюбу;
- характеристика з місця проживання позивача;
- акт обстеження житлово-побутових умов;
- характеристика з місця навчання дитини із зазначенням участі батьків у її вихованні.

Більш точний перелік документів для позбавлення батька або матері батьківських прав залежить від індивідуальних особливостей справи, з якими під час особистої юридичної консультації допоможе розібратися адвокат по позбавленню батьківських прав.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА 

 

 

2020-07-08 13:00:00
true
Відео Дня






Архів Новин