Блог Права Дарьи Аккерман
БЛОГ ПРАВА. Пустим забаганкам «Ні»! Або чи може колишній чоловік вимагати від жінки проведення тесту ДНК на батьківство дитині?

БЛОГ ПРАВА. Пустим забаганкам «Ні»! Або чи може колишній чоловік вимагати від жінки проведення тесту ДНК на батьківство дитині?

 

Пустим забаганкам «Ні»!
Або чи може колишній чоловік вимагати від жінки проведення тесту ДНК на батьківство дитині?

Розлучення подружжя часто супроводжується сварками, з’ясуванням відносин, та на жаль, нерідко чоловік ставить під сумнів чи його це взагалі дитина, вимагає проведення тесту ДНК на батьківство. А от чи може жінка відмовити колишньому чоловіку у такій вимозі? З’ясовуємо разом.

Відповідно до статті 122 Сімейного кодексу України, дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя. Походження дитини від подружжя визначається на підставі Свідоцтва про шлюб та документа закладу охорони здоров'я про народження дружиною дитини.

Статтею 136 цього ж Кодексу передбачено, що особа, яка записана батьком дитини відповідно до статей 122, 124, 126 і 127 цього Кодексу, має право оспорити своє батьківство, пред'явивши позов про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини. 

У разі доведення відсутності кровного споріднення між особою, яка записана батьком, та дитиною суд постановляє рішення про виключення відомостей про особу як батька дитини з актового запису про її народження.
Оспорювання батьківства можливе лише після народження дитини і до досягнення нею повноліття.

Отже, вимагати від жінки зробити тест ДНК на батьківство дитині, колишній чоловік не має права. Зобов’язати провести такий тест може лише суд (судово-генетична експертиза) у справі, щодо оскарження батьківства, з метою доведення кровного споріднення.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА 

 

 

2020-07-02 18:00:00
true
Відео Дня






Архів Новин