Блог Права Дарьи Аккерман
БЛОГ ПРАВА. Реєстрація місця проживання.

БЛОГ ПРАВА. Реєстрація місця проживання.

Згідно із ст.6 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання» кожен громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов’язані зареєструвати своє місце проживання.

Постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 №207 затверджені Правила реєстрації місця проживання.

Отже, детальніше та про найголовніше.

Термін, протягом якого необхідно зареєструвати нове місце проживання – 30 календарних днів з моменту зняття з реєстрації за попереднім місцем проживання. 

До кого звертатись з питань реєстрації місця проживання та зняття з реєстрації – до органів місцевого самоврядування або Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Документи, які необхідно подати:
1. Заяву про реєстрацію місця проживання.
2. Документ, до якого вносяться відомості про місце проживання (паспорт громадянина України, свідоцтво про народження, тимчасове посвідчення громадянина України, посвідка на постійне або тимчасове проживання іноземця в Україні тощо).
3. Квитанцію про сплату адміністративного збору.
4. Документи, що підтверджують право особи на проживання в квартирі, будинку. Зокрема, документи на право власності, договір оренди або інші документи. У разі, якщо підтверджуючих документів немає, реєстрація може здійснюватися тільки за згодою власника житла (якщо власників кілька — за згодою усіх власників).
5. Військовий квиток або посвідчення про приписку (для громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку).
6. Заяву про зняття з реєстрації місця проживання (у разі здійснення прописки одночасно з випискою за попередньою адресою).

Час, який займає процедура реєстрації - реєстрація місця проживання або зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється в день подання особою або її представником документів. 

Відображення у документах - відомості про реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання вносяться до паспорта громадянина України. Якщо паспорт у формі «книжечки» - проставляється штамп, якщо паспорт у вигляді ID картки - шляхом внесення інформації до безконтактного електронного носія, який імплантовано у такий паспорт.

Особливості реєстрації місця проживання дитини.

Новонародженої дитини - батьки або інші законні представники зобов’язані зареєструвати місце проживання новонародженої дитини протягом трьох місяців з дня державної реєстрації її народження. Документи можуть подаватись через органи державної реєстрації актів цивільного стану (під час оформлення свідоцтва про народження) або до органу соціального захисту населення (під час призначенням допомоги при народженні дитини).

Малолітньої дитини (до 14 років) -  реєстрація місця проживання може бути здійснена виключно за місцем реєстрації одного з батьків (разом з матір’ю чи батьком, або за їх спільною адресою).  Обов’язкова присутність обох батьків або наявність нотаріально завіреної згоди батька (матері) при реєстрації нового місця проживання дитини. У разі, якщо батьки зареєстровані за різними адресами – необхідна письмова згода одного з батьків на реєстрацію місця проживання дитини за місцем проживання іншого з батьків.

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА 

 

2020-07-20 15:50:00
true
Відео Дня






Архів Новин