Блог Права Дарьи Аккерман
БЛОГ ПРАВА. Затопили сусіди?

БЛОГ ПРАВА. Затопили сусіди?

Затоплення квартири та відшкодування шкоди внаслідок цього є доволі актуальним питанням для багатьох осіб враховуючи той факт, що більшість з них проживають в багатоповерхових будинках та поширеність цього явища. Якщо ж Вас затопили сусіди, у Вас виникає питання, що робити та які дії потрібно зробити для того, щоб Вам відшкодували завдану шкоду.

1. Фіксування факту залиття.

У випадку залиття вашої квартири надважливе значення має належне фіксування факту такого залиття. 

У подальшому, у разі відмови винуватця залиття квартири, добровільно відшкодувати завдану шкоду, виникне необхідність звертатись до суду, де потрібно буде доводити належними та допустимими доказами факт такого залиття.

Відповідно до п. 2.3.6 Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, що затверджені наказом Державного комітету з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 №76, у разі залиття, аварії квартир складається відповідний акт, форма якого передбачена додатком №4.

Вказаний акт складається комісією балансоутримувача багатоквартирного будинку, в якому знаходиться квартира, яку було залито.

Крім складання акту, доцільним буде детальне фотографування пошкоджень, завданих Вашому майну залиттям квартири.

2. Встановлення розміру матеріальної шкоди нанесеної залиттям.

У випадку, якщо акт про залиття складено належним чином та в ньому відображено всю передбачену законодавством інформацію, то належним доказом розміру матеріальної шкоди може слугувати кошторис складений відповідною будівельною організацією, яка здійснила ремонтно-відновлювальні роботи у вашому помешканні.

Однак, більш надійним доказом буде висновок експертного дослідження, проведений відповідною експертною установою або атестованим експертом.
Відповідно до абз.2 п.1.8. розділу 1 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 №53/5 (далі – Інструкція), підставою для проведення експертного дослідження є письмова заява (лист) замовника (юридичної або фізичної особи) з обов’язковим зазначенням його реквізитів, з переліком питань, які підлягають розв’язанню, а також об’єктів, що надаються.

Підпунктом 5.1. п.5 розділу 2 Інструкції передбачено, що до основних завдань будівельно-технічної експертизи відноситься визначення вартості будівельних робіт, пов’язаних з переобладнанням, усуненням наслідків залиття, пожежі, стихійного лиха, механічного впливу тощо.

Таким чином, для встановлення розміру матеріальної шкоди, завданої залиттям Вашого помешкання, а також причин такого залиття (що також буде доцільним встановити у висновку), необхідно звернутись до відповідної експертної установи або експерта з проханням провести будівельно-технічне експертне дослідження за результатами якої вирішити вищенаведені запитання.

3. Звернення до суду з позовною заявою.

У разі відмови винуватця залиття у добровільному порядку відшкодувати шкоду заподіяну вашому майну, необхідно звертатись з позовною заявою до суду.

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА 

 

2020-07-21 10:10:00
true
Відео Дня






Архів Новин