Блог Права Дарьи Аккерман
БЛОГ ПРАВА. Що робити у випадку ДТП? Не розгубитись!

БЛОГ ПРАВА. Що робити у випадку ДТП? Не розгубитись!

 

 

Як діяти, якщо ви потрапили у ДТП? 

По-перше, звичайно радимо не розгубитися (хоча це складно, розуміємо), проте намагайтесь зберігати «холодний розум», щоб надалі не отримати неприємностей.

По-друге, дотримуйтесь наступного алгоритму дій:
- залишатись на місці ДТП  (якщо ви залишите місце – за це передбачена адміністративна відповідальність, а у разі серйозних наслідків – кримінальна),
- викликати швидку допомогу, у разі якщо є потерпілі,
- увімкнути аварійну сигналізацію і встановіть знак аварійної зупинки,
- повідомити про дорожньо-транспортну пригоду орган чи уповноважений підрозділ Національної поліції та страхову,
- вжити всіх можливих заходів для збереження слідів пригоди, огородження їх та організувати об'їзд місця пригоди. Зафіксувати все детально на фото або відеокамеру,
- знайти якомога більше очевидців, записати їх контактні дані,
- в жодному разі не переміщувати авто або предмети.

По третє, після приїзду поліції, контролюйте їх дії, слідкуйте за складенням схеми ДТП, чи всі пошкодження авто описані та внесені до документів, уважно перечитайте всі складені поліцейськими документи, у разі незгоди – обов’язково напишіть свої зауваження, та тільки потім можете ставити свій підпис.

Працівники поліції можуть тимчасово вилучити ваше водійське посвідчення, проте лише у разі, якщо вас притягають до відповідальності за статтею, санкція якої, передбачає позбавлення права керування транспортним засобом. Поліція може тимчасово вилучити водійське посвідчення, проте питання позбавлення вас прав, може вирішувати лише суд.
Протокол поліцейський також складає відносно особи, яка на його думку є винуватцем, проте вирішити питання вашої вини та притягти до відповідальності може тільки суд. А тому, відразу не засмучуйтесь, тим паче, якщо впевнені, що не винні.

У разі, якщо при ДТП відсутні постраждалі, а пошкодження транспортного засобу незначні – можна скористатись складанням європротоколу, без виклику поліції та зайвих нервів. 

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА 

 

 

 

2020-07-02 15:00:00
true
Відео Дня






Архів Новин