Блог Права Дарьи Аккерман
БЛОГ ПРАВА. Що треба зробити перед придбанням нерухомості?

БЛОГ ПРАВА. Що треба зробити перед придбанням нерухомості?

 

Що треба зробити перед придбанням нерухомості?

Вичерпного або чітко закріпленого переліку дій, які треба здійснити перед тим, як стати власником нерухомості на жаль немає.

Але, зі свого боку хочемо Вам допомогти в цьому питанні та дати декілька дієвих порад щодо перевірки статусу бажаного об’єкта нерухомості для прийняття Вами зваженого рішення перед купівлею із оцінкою всіх інвестиційних ризиків.

Ряд дій, які Вам пропонується здійснити нададуть повну інформацію про об’єкт нерухомості, його правовий статус, особливості переходу права власності та історію його створення. 

Перш за все необхідно дослідити історію попередніх власників об’єкта. Що це означає? Необхідно встановити ланцюг переходу права власності на об’єкт від моменту його створення до теперішнього власника. Це складне завдання, оскільки у останнього власника об’єкта може не бути документації на попередніх власників. Однак з’ясувати це питання можна, наприклад, через розширений витяг з Реєстру речових прав, який видається реєстратором, або через адвокатський запит.

Далі необхідно дослідити історію створення об’єкта – хто і коли побудував об’єкт, на підставі яких документів, і чи були пов’язані з цим судові процеси. Наприклад, якщо об’єкт був побудований, а документ про його прийняття в експлуатацію скасований, а потім відновлений за рішенням суду, то треба ретельно зважити ризики його придбання.

В подальшому встановлюємо правовий статус об’єкта оскільки важливо проаналізувати, яким чином оформлено право власності на останнього власника, на підставі яких документів, чи виконані ним усі умови набуття права власності.Також треба перевірити всі наявні судові провадження щодо об’єкта та його власника, оскільки їх вплив на право власності може бути визначальним.

Далі здійснюємо перевірку фізичних характеристик об’єкта та його взаємозв’язок з оточуючими будинками, територією, земельною ділянкою, оскільки Ви повинні бути переконаними, що купуєте саме той об’єкт, який Вам показали (а не той, на дверях якого є табличка із таким самим номером приміщення), і який відображений у технічному паспорті.

Важливо звернути вагу на те, що після придбання об’єкта доступ до нього не буде заблокований (наприклад, якщо виявиться, що коридор, по якому можна потрапити в приміщення, насправді не коридор, а інше приміщення, власник якого умисно заблокує Вам доступ).

В більшості випадків, якщо Ви здійснили таку перевірку перед покупкою її результати дадуть Вам об’єктивну інформацію про об’єкт інвестування. При цьому, для проведення перевірки можливо використовувати онлайн боти, які збирають інформацію з відкритих джерел і інформація, яку вони надають є доволі ефективною.

Наголошуємо, що перед тим як поставити свій підпис на тому чи іншому документі треба все уважно та об’єктивно юридично оцінити.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА 

 

 

2020-07-06 13:00:00
true
Відео Дня






Архів Новин