Блог Права Дарьи Аккерман
БЛОГ ПРАВА. Такий собі «бартер». Або квартира замість аліментів.

БЛОГ ПРАВА. Такий собі «бартер». Або квартира замість аліментів.

Такий собі «бартер». 
Або квартира замість аліментів.

 
Доволі часто так буває, чоловік і жінка розійшлись, майно поділено, зокрема, і квартира по ½ кожній стороні, проте жити разом і надалі, в силу суб’єктивних обставин, вони вже не можуть. Із розпорядженням своїм нерухомим майном виникають складності, вкрай рідко кому потрібна половина квартири. А чи може він подарувати цю частину квартири своїй дитині замість сплати аліментів? 

Відповідно до ст. 190 Сімейного кодексу України, той із батьків, з ким проживає дитина, і той із батьків, хто проживає окремо від неї, з дозволу органу опіки та піклування можуть укласти договір про припинення права на аліменти для дитини у зв'язку з передачею права власності на нерухоме майно (житловий будинок, квартиру, земельну ділянку тощо).
Тобто, це питання законодавчо врегульовано, і один із батьків може  подарувати дитині квартиру, замість виплати аліментів. 

Проте, слід врахувати, що це питання регулюється договором, а договір – це волевиявлення обох сторін, тобто інший з батьків також повинен мати намір на укладення такого договору. 

Крім того, будьте готові до багатьох питань від органів опіки та піклування, оскільки саме вони оцінюють відповідність укладення такого договору інтересам дитини та саме вони надають дозвіл на його укладення. Вони можуть вимагати проведення грошової оцінки нерухомого майна, на предмет співрозмірності вартості майна та суми аліментів, яка має бути виплачена. Та з’ясовувати інші, не менш важливі нюанси задля надання згоди.

Такий договір нотаріально посвідчується. Право власності на нерухоме майно за таким договором виникає з моменту державної реєстрації цього права відповідно до закону.

Якщо дитина досягла чотирнадцяти років, вона бере участь в укладенні цього договору.

Набувачем права власності на нерухоме майно є сама дитина або дитина і той із батьків, з ким вона проживає, на праві спільної часткової власності на це майно.

У разі укладення такого договору той із батьків, з ким проживає дитина, зобов'язується самостійно утримувати її.
Укладення договору не звільняє того з батьків, хто проживає окремо, від обов'язку брати участь у додаткових витратах на дитину.
Тобто, навіть при укладанні такого договору, інший із батьків повинен буде матеріально підтримувати дитину в оплаті навчання чи відпочинку, оплати лікування, гуртків та інше.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА 

 

2020-07-04 13:00:00
true
Відео Дня






Архів Новин