Блог Права Дарьи Аккерман
БЛОГ ПРАВА. Татко в декреті.

БЛОГ ПРАВА. Татко в декреті.

Татко в декреті.

Донедавна, інформація про те, що у декретну відпустку йде чоловік, нагадувало невдалий жарт. Зараз же в Україні більшість людей цю новину сприймають адекватно і логічно, адже не лише мама може доглядати за дитиною у перші роки життя. Українським законодавством передбачено, що родина має право обирати, хто з двох батьків (і не тільки батьків) піде у декретну відпустку.

Стаття 179 Кодексу законів про працю України дозволяє брати відпустку по догляду за дитиною також дідусю, бабусі або іншим родичам, що фактично доглядають за дитиною або ж опікунові чи одному з прийомних батьків.

Батько правом на декретну відпуску до досягнення дитиною трьох років може скористатись навіть, якщо перший час за дитиною доглядала мати. Тобто перші півтора року за дитиною доглядає мама, наступні півтора року – батько. Інколи тривалість такого виду соціальної відпустки продовжується до шести років, у зв’язку з медичними показниками дитини.

Для того, щоб тато міг оформити відпустку по догляду за дитиною, йому за місцем роботи потрібно надати такі документи:

-  заяву на ім’я керівника з проханням про декретну відпустку;

-  копію свідоцтва про народження дитини;

-  довідку про те, що мама дитини не пішла у декретну відпустку по догляду за дитиною за своїм місцем роботи або вийшла на роботу до закінчення терміну соціальної відпустки.

За батьком як і за мамою зберігається робоче місце і нараховується пенсійний стаж та до трьох років виплачується допомога при народженні дитини.

Роботодавець не має жодного права відмовити чоловіку скористатись його законним правом. Єдиним бар’єром для оформлення чоловіком декретної відпустки є стереотипні уявлення про гендерні ролі чоловіка і жінки.

Часи змінились і сьогодні кожен з батьків має право як на декретну відпустку, так і на можливість професійної самореалізації.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА

 

 

2020-07-10 15:00:00
true
Відео Дня






Архів Новин