Блог Права Дарьи Аккерман
БЛОГ ПРАВА. Вирішили побудувати власний будинок?

БЛОГ ПРАВА. Вирішили побудувати власний будинок?

Розглянемо процедуру побудови житлових, садових, дачних будинків (площею до 300 кв.м і не вище 2 поверхів).

До будівництва будинку можна приступати після того як обрано земельну ділянку, проведені вишукувальні роботи та отримані документи на землю. 

Підставою для початку організації будівельного процесу є отримання дозвільної документації. 

Дозвільний документ (дозвіл або декларація) залежить від категорії складності архітектурного об'єкта, яка визначається виходячи з певних умов.
 
Спрощена процедура відноситься до будівель 1, 2 і 3 категорії складності (в дану категорію входять індивідуальні житлові будинки площею не більше 300 кв.м.) 

Основні етапи процедури: 
1. Проведення топознімання М 1: 500 (ліцензована організація).
2. Розробка проекту (проектна організація).
3. Оформлення будівельного паспорта (Департамент містобудування та архітектури).
4. Отримання технічних умов (електрика, водопостачання, каналізація та ін.).
5. Отримання повідомлення про початок робіт або декларації (ДАБІ). 

Перелік необхідних документів:
- заява; 
- ідентифікаційні документи заявника; 
- документи, що підтверджують майнові права; 
- проект будівництва; 
- декларація про початок виконання будівельних робіт - 2 примірника.   

При подачі повного комплекту документів і правильно заповненої декларації інспекція надає позитивну відповідь і видає заявнику зареєстровану декларацію протягом 10 днів. 

Після того як замовник отримав документ - дозвіл або декларацію, він протягом тижня (7 днів) зобов'язаний письмово проінформувати місцеву держадміністрацію, орган місцевого самоврядування та держоргани у сфері пожежної та техногенної безпеки, про початок виконання будівельних робіт. 

Якщо почати будівництво без оформлення дозволу або декларації:
* об'єкт вважається незаконно зведеним;
* не можна отримати право власності; 
* будівництво може бути зупинене; 
* споруда може підлягати знесенню;
* на суб'єкт може бути накладена адміністративна відповідальність. 

Згідно з Порядком прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів (постанова КМУ від 13.04.2011 №461) прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, будівництво яких здійснювалося на підставі будівельного паспорта, здійснюється шляхом реєстрації відповідним органом державного архітектурно-будівельного контролю на безоплатній основі поданої замовником декларації про готовність об’єкта до експлуатації.

Документи необхідні для введення об’єкту в експлуатацію:
1. Технічний паспорт БТІ.
2. Зареєстроване ДАБІ повідомлення про початок виконання будівельних робіт або відповідний реєстраційний номер (номери), а також документи, які підтверджують дату подання такого повідомлення (повідомлень). 
3. Документи на земельну ділянку.
4. Паспорт та номер облікової картки платника податків. 

Замовити технічний паспорт можна в будь-якому БТІ — як в комунальному, так і в приватному.

Декларація про готовність об’єкта до експлуатації  подається до відповідного Центру надання адміністративних послуг або через Електронний кабінет забудовника.

Якщо декларацію оформлено  без порушення установлених вимог, орган державного архітектурно-будівельного контролю протягом десяти робочих днів з дня надходження декларації перевіряє повноту даних, зазначених у декларації, та забезпечує внесення інформації, зазначеної у декларації, до Єдиного реєстру документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт і засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, відомостей про повернення на доопрацювання, відмову у видачі, скасування та анулювання зазначених документів.

Про реєстрацію декларації можна дізнатися на офіційному веб-сайті ДАБІ України у розділі Реєстр дозвільних документів або в Telegram-бот DabiBot.

Реєстраційний номер декларації є підтвердженням того, що об’єкт введено в експлуатацію, і це дає можливість особі звернутися за реєстрацією права власності на такий об’єкт (за наявності адреси).

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА 

 

2020-07-20 11:35:00
true
Відео Дня






Архів Новин