Блог Права Дарьи Аккерман
Будівельний підряд. Роботи здані підрядником, але згодом виявлені недоліки. Що робити

Будівельний підряд. Роботи здані підрядником, але згодом виявлені недоліки. Що робити

 

Буває так, що начебто все добре, об’єкт побудували, роботи здані підрядником, прийняті замовником, але згодом виявлені недоліки. Що робити у такому випадку замовникові? 

Відповідно до положень ЦК України у разі виявлення протягом гарантійного строку недоліків замовник повинен заявити про них підрядникові в розумний строк після їх виявлення.

Гарантійний строк становить десять років від дня прийняття об'єкта замовником, якщо більший гарантійний строк не встановлений договором або законом.

А отже, при виявленні недоліків, замовник невідкладно повинен повідомити про це підрядника. Підрядник разом з замовником повинні зафіксувати недоліки та вирішити питання їх усунення. 

Відповідно до ст. 884 ЦК України, підрядник відповідає за дефекти, виявлені у межах гарантійного строку, якщо він не доведе, що вони сталися внаслідок: природного зносу об'єкта або його частин; неправильної його експлуатації або неправильності інструкцій щодо його експлуатації, розроблених самим замовником або залученими ним іншими особами; неналежного ремонту об'єкта, який здійснено самим замовником або залученими ним третіми особами.

Що робити, якщо підрядник не квапиться приїжджати складати акт та вирішувати питання усунення недоліків? 


Тоді замовнику прийдеться зафіксувати недоліки самостійно, скласти акт в довільній формі та максимально зафіксувати їх за допомогою відео або фотофіксації. Обов’язково зазначити коли виявлені недоліки та які саме. Бажано, щоб акт був підписаний ще третіми особами, окрім самого замовника. Можна попросити сусідів або інших осіб зафіксувати недоліки та відповідно поставити свої підписи під актом. 

Якщо підрядник ігнорує Ваші листи, повідомлення щодо виявлених недоліків, або взагалі відмовляється усувати їх - потрібно звертатись до суду для вирішення питання.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВА БЛОГ ПРАВА

 

 

 

2021-01-06 15:01:00
true
Відео Дня






Архів Новин