Блог Права Дарьи Аккерман
Чи обов'язкові до виконання рішення ОСББ її членами

Чи обов'язкові до виконання рішення ОСББ її членами

Рішення ОСББ не завжди можуть подобатись всім співвласникам, наприклад, дуже вартісні ремонтні роботи, встановлення додаткового ліфту або щось інше. 

Відповідно до ЗУ "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - об’єднання) - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Вищим органом управління об'єднання є загальні збори.

Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов'язковим для всіх співвласників.

Рішення про визначення переліку та розмірів внесків і платежів співвласників, порядок управління та користування спільним майном, передачу у користування фізичним та юридичним особам спільного майна, а також про реконструкцію та капітальний ремонт багатоквартирного будинку або зведення господарських споруд вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менш як дві третини загальної кількості усіх співвласників, а в разі якщо статутом не передбачено прийняття таких рішень, - більшістю голосів. З інших питань рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини загальної кількості співвласників.

Якщо в результаті проведення загальних зборів для прийняття рішення не набрано кількості голосів "за" або "проти", встановленої ч.14 цієї статті, проводиться письмове опитування серед співвласників, які не голосували на загальних зборах. Письмове опитування співвласників проводиться протягом 15 календарних днів з дати проведення загальних зборів. Якщо протягом цього строку необхідну кількість голосів "за" не набрано, рішення вважаються неприйнятими.

Рішення приймається шляхом поіменного голосування. Під час підрахунку голосів враховуються і голоси, подані співвласниками під час проведення загальних зборів, і голоси, подані під час письмового опитування. Рішення оформляється особистим підписом кожного, хто проголосував, із зазначенням результату голосування ("за" чи "проти").

Рішення може бути оскаржено у судовому порядку.
Навіть, якщо рішення прийнято необхідною кількістю голосів,  варто пам'ятати, кожен співвласник, незалежно від площі житлового чи нежитлового приміщення, має право не погодитись із таким рішенням та оскаржити його в судовому порядку. Вирішуючи законність рішення судами повинно встановлюватись законність порядку проведення загальних зборів та прийняття відповідних рішень, а також встановити дійсні мотиви прийняття таких рішень та перевірити відповідність таких рішень інтересам співвласників будинку, крім того перевірити відсутність порушених прав співвласників, навіть якщо такі співвласники перебувають у меншості.
Відповідно до положень Закону вбачається, що збори представників власників не можуть вирішувати питання, що стосуються майнових прав співвласників, і погіршувати умови використання майна або умови проживання.

Проте врахуйте, якщо рішення не оскаржувалось, не визнавалось недійсним, у разі відмови співвласника платити внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів ОСББ може звернутися до суду для стягнення заборгованості.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВА БЛОГ ПРАВА

 

 

2021-01-30 11:01:00
true
Відео Дня






Архів Новин