Війна в Україні
Життя
Дніпропетровщина бʼє на сполох: кількість хворих на туберкульоз найвища в Україні

Дніпропетровщина бʼє на сполох: кількість хворих на туберкульоз найвища в Україні

Україна займає лідируючі позиції в Європі та світі щодо поширення туберкульозу. В 2021 році, наприклад, для боротьби із хворобою до програми медгарантій навіть додали новий пакет.

"На сьогодні Україна є другою країною в Європі і входить до десятки країн світу за найбільшою кількістю випадків захворювань на туберкульоз серед населення", - йшлося в повідомленні прес-центру Нацслужби здоров'я в 2021 році.

Навесні 2022 року Центр громадського здоровʼя МОЗ України оприлюднив статистику, згідно якої в квітні місяці було зареєстровано 1 607 випадків туберкульозу:

  • 1 262 нові випадки захворювання;
  • 265 пацієнтів із рецидивом;
  • 28 пацієнтів, які відновили лікування після перерви;
  • 34 пацієнти, які розпочали повторне лікування після невдалого;
  • 15 інших випадків;
  • 3 пацієнти з невідомою історією попереднього лікування;
  • у 4 пацієнтів також діагностовано COVID-19.

У відомстві зазначили, що медичні послуги для пацієнтів із туберкульозом передбачені пакетами на всіх рівнях надання медичної допомоги. До кожного з них визначено конкретний перелік діагностичних процедур цього напряму. 

Проте, варто не забувати, що це діє лише у випадку, коли пацієнт звернувся до лікаря. Якщо раніше діяли обовʼязкові медичні огляди, то зараз - відповідальність за здоровʼя лежить повністю на самій людині. 

Окрім того, через військову агресію Росії, ще в 2022 році в Україні зʼявились ознаки загрози спалаху низки інфекційних хвороб, серед яких на першому місці опинився туберкульоз. Про це у своєму телеграм-каналі написав Голова Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Тоді він зазначив, що в Україні є загроза спалаху епідемії туберкульозу.

Голова Комітету навів статистичні дані Центру громадського здоров'я за травень 2022 року, згідно з якими в Україні лише офіційно зареєстровано 1,7 тис. випадків туберкульозу. Із них близько 1,4 тис. – нові пацієнти, 270 – пацієнти з рецидивом. 

Також зазначалося, що у березні 2022 року було зафіксовано на 200 випадків захворювання менше. А загалом на той період (травень 2022 року) в Україні  офіційно на лікуванні перебувало 12,5 хворих на туберкульоз (звісно, даних про незареєстрованих хворих немає).

За словами Радуцького, деякі експерти прогнозували, що темпи розповсюдження туберкульозу продовжуватимуть зростати.

Серед причин зростання Голова Комітету навів:

 - Українці змушені тривалий час перебувати у бомбосховищах, льохах та підвалах під час повітряних тривог. Скупчення людей у таких приміщеннях – один із ключових факторів туберкульозу.

- Стреси та недостатнє харчування.

- Пошкодження медичної інфраструктури.

«Ворог повністю знищив понад 100 медичних об'єктів, у тому числі фтизіопульмонологічні центри, тубкабінети, лабораторії. Зафіксовано випадки, коли російські солдати крали цінне обладнання для діагностики та лікування туберкульозу. Це також ускладнює проведення профілактичних заходів та можливість своєчасного виявлення захворювання», – пояснив Радуцький.

Він зазначав, що в Україні пацієнти, які страждають на туберкульоз, забезпечуються ліками безкоштовно. За словами Голови Комітету, у країні максимально спростили процедуру звернення до лікаря, а пацієнт може прийти до будь-якої протитуберкульозної установи, щоб отримати необхідні медичні препарати.

Проте є одне «але».

Голова Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Радуцький не зазначив, що не так давно в Україні пройшла медична реформа, яка в деяких ситуаціях ускладнила життя звичайним українцям.

Так, наприклад, в 2021 році в Дніпропетровській області протитуберкульозні диспансери Дніпра, Кам'янського та Кривого Рогу об'єднали в єдиний лікувальний  заклад: Комунальне підприємство “Криворізький протитуберкульозний диспансер” Дніпропетровської обласної ради”. Підприємство очолила сумнозвісна Наталія Гранкіна, яка в 2018 році була керівницею протитуберкульозного диспансеру в Дніпрі. Хворі, які були "прикріплені" до міських диспансерів, фактично опинились без нагляду. І пішли "в народ". 

В січні-лютому кожного року установами охорони здоровʼя підводиться статистика за минулий рік. Підсумкова статистика з туберкульозу за минулий, 2022 рік – шокуююча.

За даними Центру громадського здоров’я, в Україні за 2022 рік кількість уперше зареєстрованих захворювань на ТБ, включно з його рецидивами, становила 18 510, або 45,1 на 100 000 населення, що на 2,5% більше показника 2021 року (18 241, або 44,0 на 100 000 населення).

Захворюваність на ТБ серед дітей віком до 14 років залишилася на рівні 2021 року — 7,4 на 100 000 дитячого населення (450 випадків).

Показник захворюваності на ТБ серед підлітків зменшився на 17,6% — із 12,5 до 10,3 на 100 000 осіб віком 15–17 років включно (127 випадків).

Захворюваність на активний туберкульоз у поєднанні з хворобою, зумовленою вірусом імунодефіциту людини, порівняно з 2021 роком зменшилася з 6,5 до 6,1 на 100 000 населення (2 490 випадків).

Захворюваність на туберкульоз серед працівників закладів охорони здоров’я України 2022 року зменшилася до 148 осіб (2021: 152).

Рейтинг «лідерів» за кількостю хворих на туберкульоз у 2022 році очолила Дніпропетровська область. Серед інших областей України пʼятірка «лідерів» на захворюваність туберкульозом складають наступні області (дані Центру громадського здоровʼя МОЗ України, кіль-сть хворих на 100000 населення):

  • Дніпропетровська – 108,8;
  • Одеська – 94, 3;
  • Кіровоградська – 76, 6;
  • Закарпатська – 74, 7;
  • Волинська – 60, 5.

Як бачимо зі статистики МОЗ, у порівнянні із 2021 роком кількість хворих на туберкульоз в нашій області виросла майже в два (!) рази: з 67,7 до 108,8.

Ймовірно, на ріст захворюваності вплинули багато факторів: це й епідемія COVID-19 із її наслідками,  й повномасштабне вторгнення Росії – люди мусили сидіти в холодних сирих бомбосховищах чи підвалах, що посприяло росту рівня хвороби. Окрім того, ті фтизіатричні «осередки», які залишились в міських чи обласних лікарнях на фоні інших проблем населення просто перестали звертати належну увагу проблемі, бо – не на часі. І, можливо, не на потребі.

В 2022 році Дніпропетровська область отримала 1,7 млрд гривень з обласного бюджету на забезпечення функціонування галузі охорони здоровʼя. Ця інформація була оприлюднена у щорічному звіті ДОР. 

Як бачимо, на виконання заходів обласної програми «Здоров’я населення Дніпропетровщини на 2020 - 2024 роки»  виділено 83,1 млн грн. та на медикаменти та вироби медичного призначення за рахунок коштів обласного бюджету - 95,4 млн грн.

Саме ця програма «Здоровʼя населення» повинна забезпечувати інформування та профілактичні заходи серед населення. А медикаменти за рахунок обласного бюджету – чи багато мешканців області користуються можливістю отримати безкоштовні ліки? Запевняємо, більшість про таке навіть не чули. А якщо чули – корупційні схеми «на місцях» роблять свою справу, аби «вберегти» людей від безкоштовних ліків.

Днями тривогу щодо ситуації з туберкульозом забили в Марганці. Лікар-епідеміолог ВСП “Марганецький МВЛД” виступила із заявою про критичну ситуацію. 

 

“У 2022 році у нас рівень захворюваності зріс на 6 випадків. Це здається небагато, але якщо це торкнулося сімʼї чи знайомих - то це дійсно багато. В 2023 році ми не бачимо тенденції до зниження захворюваності. 

Всі повинні розуміти, в 95% - туберкульоз виліковний. Але важливо - своєчасно звернутися за допомогою”, - зазначає Любов Мінгараєва, лікар-епідиміолог ВСП “Марганецький МВЛД”. 

Як буде розвиватися ситуація із захворюваністю надалі та які дії будуть виконуватись у напрямку боротьби із хворобою - будемо тримати наших читачів в курсі справ. 

Читайте також: 

2023-03-22 17:00:00
true
Відео Дня






Архів Новин