Блог Права Дарьи Аккерман
Договір прокату: основні моменти

Договір прокату: основні моменти

Договір прокату є різновидом договору найму (оренди). Згідно зі статтею 787 Цивільного Кодексу України (далі – ЦК) за договором прокату наймодавець, який здійснює підприємницьку діяльність з передання речей у найм, передає або зобов'язується передати рухому річ наймачеві у користування за плату на певний строк.

Договір прокату є договором приєднання. Наймодавець може встановлювати типові умови договору прокату. Типові умови договору прокату не можуть порушувати прав наймачів, встановлених законом.

Умови договору прокату, які погіршують становище наймача порівняно з тим, що встановлено типовими умовами договору, є нікчемними.

Договір прокату є публічним договором.

Договір прокату є платним договором. За ст. 789 ЦК плата за прокат речі встановлюється за тарифами наймодавця і є істотною умовою договору прокату. Оскільки договір прокату є договором приєднання плата за користування майном, як і інші істотні умови, визначається наймодавцем самостійно і не погоджується з наймачем.

Відповідно до Цивільного Кодексу України предметом договору прокату є рухома річ, яка використовується для задоволення побутових невиробничих потреб, тобто, матеріальний об'єкт, який можна вільно перемішувати у просторі без заподіяння йому шкоди. Предмет договору прокату може використовуватися для виробничих потреб, якщо це встановлено договором.

Сторонами договору прокату є наймодавець і наймач.

Як наймодавцем так і наймачем можуть бути як юридичні так і фізичні особи. Для наймодавця діяльність із передачі речей у найм є підприємницькою. Наймодавець, незалежно від того, є він юридичною чи фізичною особою, повинен мати статус суб'єкта підприємницької діяльності для укладення договорів прокату.

Наймач, на відміну від наймодавця, може укладати договори прокату незалежно від наявності чи відсутності у нього статусу суб'єкта підприємницької діяльності. Тобто, договір прокату для наймача може бути як підприємницькім, якщо укладається у зв'язку зі здійсненням ним підприємницької діяльності, так і не бути таким.

За договором прокату наймодавець передає або зобов'язується передати річ. Це означає, що річ може бути передана наймачу під час укладення договору прокату; в такому разі договір прокату вважатиметься реальним. Також договір прокату може бути укладений з умовою передання речі в майбутньому; в такому разі договір прокату буде консенсуальним, тобто таким, що вважається укладеним з моменту погодження сторонами всіх істотних умов.

Договір прокату є строковим договором. Це, як і вживання терміна "користування" у визначенні договору прокату, означає, що по закінченні строку, на яке передане майно, останнє повинне бути повернуте наймодавцю. Якщо наймач бажає придбати майно, що передавалось йому за договором прокату, умови такої купівлі-продажу зазначаються в окремому договорі купівлі-продажу.

Наймач має право відмовитися від договору прокату і повернути річ наймодавцеві у будь-який час. Плата за прокат речі, що сплачена наймачем за весь строк договору, зменшується відповідно до тривалості фактичного користування річчю.

Стаття 791 ЦК зазначає особливості договору прокату, а саме:

  • наймач не має права на укладення договору піднайму;
  • наймач не має переважного права на купівлю речі у разі її продажу наймодавцем;
  • капітальний і поточний ремонт речі здійснює наймодавець за свій рахунок, якщо він не доведе, що пошкодження речі сталося з вини наймача.

В будь-якому разі необхідно уважно читати умови договору найму. Якщо, наприклад, розглянути договір найму (оренди) транспортного засобу, то тут є деякі нюанси:

  •  Предметом договору найму транспортного засобу можуть бути повітряні, морські, річкові судна, а також наземні самохідні транспортні засоби тощо.
  • Договором найму транспортного засобу може бути встановлено, що він передається у найм з екіпажем, який його обслуговує.
  • Сторони можуть домовитися про надання наймодавцем наймачеві комплексу послуг для забезпечення нормального використання транспортного засобу.
  • Важливо: договір найму транспортного засобу за участю фізичної особи підлягає нотаріальному посвідченню.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

facebook: facebook.com/blogpravatg/

telegram:  t.me/blogprava (https://t.me/joinchat/AAAAAEnMoJNqjWUqOt_cAw)

2021-05-07 16:12:00
true
Відео Дня






Архів Новин