Блог Права Дарьи Аккерман
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб

Відповідно до Положення про порядок створення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, формування та використання його коштів Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд) гарантує кожному вкладнику комерційного банку, що сплачує збори до Фонду,  відшкодування за вкладом, включаючи відсотки, у розмірі, визначеному чинним законодавством України.

У разі розміщення вкладником в одному комерційному банку, що сплачує збори до Фонду, кількох вкладів відшкодуванню за рахунок коштів Фонду підлягає загальна сума вкладів, включаючи відсотки, незалежно від виду валюти, за станом на день, коли вклади стали недоступними, але не більше встановленого розміру відшкодування.

Залежно від змін тенденцій розвитку ринку ресурсів, залучених від вкладників комерційними банками, що сплачують збори до Фонду, розмір відшкодування за рахунок коштів Фонду може бути збільшено.

Згідно з пунктом 4 Положення Фонд не відшкодовує гарантовану суму за вкладами у комерційному банку, що сплачує збори до Фонду:

а) членів наглядової ради, ради директорів і ревізійної комісії такого банку;

б) працівників незалежних аудиторських фірм (аудиторів), які здійснювали аудиторські перевірки такого банку протягом останніх трьох років;

в) акціонерів, частка яких перевищує 5 відсотків статутного фонду цього банку;

г) членів сімей вкладників, зазначених у підпунктах "а", "б", "в" цього пункту;

д) третіх осіб, які діють від імені вкладників, зазначених у підпунктах "а", "б", "в" цього пункту;

е) за якими вкладник на індивідуальній основі отримує від цього банку пільгові відсотки та має фінансові привілеї, які призвели до погіршення фінансового становища банку.

Комерційні банки, що сплачують збори до Фонду:

  • надають вкладникам за їх зверненнями всю інформацію про порядок та розмір відшкодування Фондом коштів за вкладами;
  • розміщують у всіх приміщеннях, до яких мають доступ вкладники, відповідну інформацію.

!!!! Комерційні банки, що не сплачують збори до Фонду, не можуть декларувати гарантування відшкодування вкладникам залучених банками коштів у разі настання недоступності вкладу.

Згідно зі статтею 26 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» (далі – Закон) Фонд гарантує кожному вкладнику банку відшкодування коштів за його вкладом. Фонд відшкодовує кошти в розмірі вкладу, включаючи відсотки, станом на день початку процедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше суми граничного розміру відшкодування коштів за вкладами, встановленого на цей день, незалежно від кількості вкладів в одному банку. Сума граничного розміру відшкодування коштів за вкладами не може бути меншою 200000 гривень. Адміністративна рада Фонду не має права приймати рішення про зменшення граничної суми відшкодування коштів за вкладами.

Виконання зобов’язань Фонду перед вкладниками здійснюється Фондом з дотриманням вимог щодо найменших витрат Фонду та збитків для вкладників у спосіб, визначений Законом, у тому числі шляхом передачі активів і зобов’язань банку приймаючому банку, продажу банку, створення перехідного банку протягом дії тимчасової адміністрації або виплати відшкодування вкладникам у строк, встановлений Законом.

Гарантії Фонду не поширюються на відшкодування коштів за вкладами у випадках, передбачених  Законом.

Вкладник має право на одержання гарантованої суми відшкодування коштів за вкладами за рахунок коштів Фонду в межах граничного розміру відшкодування коштів за вкладами.

Фонд гарантує відшкодування коштів за вкладом, який вкладник має в банку, що в подальшому реорганізувався шляхом перетворення, на тих самих умовах, що і до реорганізації.

Відповідно до пункту 4 статті 26 Закону Фонд не відшкодовує кошти:

1) передані банку в довірче управління;

2) за вкладом у розмірі менше 10 гривень;

3) за вкладом, підтвердженим ощадним (депозитним) сертифікатом на пред’явника;

4) розміщені на вклад у банку особою, яка є пов’язаною з банком особою або була такою особою протягом року до дня прийняття Національним банком України рішення про віднесення такого банку до категорії неплатоспроможних (у разі прийняття Національним банком України рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку з підстав, визначених частиною другою статті 77 Закону України "Про банки і банківську діяльність", - протягом року до дня прийняття такого рішення);

5) розміщені на вклад у банку особою, яка надавала банку професійні послуги як аудитор, оцінювач, у разі якщо з дня припинення надання послуг до дня прийняття Національним банком України рішення про віднесення такого банку до категорії неплатоспроможних не минув один рік (у разі прийняття Національним банком України рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку з підстав, визначених частиною другою статті 77 Закону України "Про банки і банківську діяльність", - один рік до дня прийняття такого рішення);

6) розміщені на вклад власником істотної участі банку;

7) за вкладами у банку, за якими вкладники на індивідуальній основі отримують від банку проценти за договорами, укладеними на умовах, що не є поточними ринковими умовами відповідно до статті 52 Закону України "Про банки і банківську діяльність", або мають інші фінансові привілеї від банку;

8) за вкладом у банку, якщо такий вклад використовується вкладником як засіб забезпечення виконання іншого зобов’язання перед цим банком, у повному обсязі вкладу до дня виконання зобов’язань;

9) за вкладами у філіях іноземних банків;

10) за вкладами у банківських металах;

11) розміщені на рахунках, що перебувають під арештом за рішенням суду;

12) за вкладом, задоволення вимог за яким зупинено відповідно до Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення".

Фонд є установою, що виконує спеціальні функції у сфері гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку і ліквідації банків у випадках, встановлених цим Законом.

Фонд є юридичною особою публічного права, має відокремлене майно, яке є об’єктом права державної власності і перебуває у його господарському віданні.

Фонд є суб’єктом управління майном, самостійно володіє, користується і розпоряджається належним майном, вчиняючи стосовно нього будь-які дії (у тому числі відчуження, передача в оренду, ліквідація), що не суперечать законодавству та меті діяльності Фонду.

Фонд є економічно самостійною установою, має самостійний баланс, поточний та інші рахунки в Національному банку України, а також рахунки в цінних паперах у депозитарних установах - державних банках.

Фонд є установою, що не має на меті отримання прибутку.

У своїй діяльності Фонд керується Конституцією України та законодавством України.

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

facebook: facebook.com/blogpravatg/

telegram:  t.me/blogprava (https://t.me/joinchat/AAAAAEnMoJNqjWUqOt_cAw)

 

 

2021-05-05 16:43:00
true
Відео Дня






Архів Новин