Блог Права Дарьи Аккерман
Які документи потрібно перевірити, якщо вирішили орендувати квартиру

Які документи потрібно перевірити, якщо вирішили орендувати квартиру

 

Перевірка правовстановлюючих документів на квартиру - це те, що треба обов'язково та прискіпливо перевірити, якщо Ви вирішили орендувати житло. Якщо Вам відмовляються їх показувати або ж самі документи викликають якісь сумніви - радимо більше не повертатися до питання оренди саме цього житла і шукати інше, навіть якщо вартість оренди буде ну дуже привабливою. Це може обернутися Вам купою проблем.

Що це за такі правовстановлюючи документи?

Це, наприклад, договір купівлі-продажу квартири/дому, або договір дарування, або інший документ, що підтверджує право власності особи на це житло. Ці правовстановлюючи документи повинні бути нотаріально оформлені. Зверніть увагу, що у договорі повинна бути зазначена саме ця  адреса квартири/дому, із всіма обов'язковими реквізитами.

Запитайте у власника також Витяг з державного реєстру прав на нерухоме майно. Цей витяг буде також підтвердженням того, що квартира належить саме цій особі, і всі його дані були внесені до державного реєстру. Це не менш важливо, переконатися, що дані витягу, і у договорі є однаковими.

Якщо від імені власника житла з Вами веде перемови його представник (родич, знайомий) та відповідно він і буде укладати з Вами договір, Ви повинні перевірити документи (довіреність), які уповноважують представника на підписання такого договору від імені власника. Врахуйте, що довіреність від фізичної особи підлягає обов'язковому нотаріальному посвідченню.Поцікавтесь орендодавця і іншими документами, такими як технічним паспортом. По технічному паспорту можна дізнатися - чи були перепланування помешкання, яке обладнання встановлено у житлі.

Окрім документів, поцікавтесь чи не має власник комунальних або інших боргів по квартирі та чи не здає він в оренду це помешкання іншим особам. У випадку з боргами, то можна перевірити особу чи знаходиться вона в Єдиному реєстрі боржників. 

В будь-якому разі, задля уникнення проблем, радимо не квапитись і детально все перевірити перед укладанням договору оренди. Пам'ятайте "довіряй, але перевіряй"!

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВА БЛОГ ПРАВА

 

 

2021-02-28 11:01:00
true
Відео Дня






Архів Новин