Культура
Юні науковці з Дніпра та Кам’янського здобули 3 нагороди на Міжнародному фестивалі інженерної науки та технологій в Тунісі

Юні науковці з Дніпра та Кам’янського здобули 3 нагороди на Міжнародному фестивалі інженерної науки та технологій в Тунісі

«Золото» отримала 17-річна Варвара Хімчик у номінації «Біологія» та  студент-другокурсник Дніпровського національного університету ім. О. Гончара Микита Андрушко у номінації «Математика». Срібним призером наукового фестивалю став Захар Писаревський. Хлопець – випускник Кам’янського технічного ліцею ім. Анатолія Лигуна.

Про це повідомили в Дніпропетровській обласній військовій адміністрації.

«Наша молодь продовжує заявляти про себе на міжнародній арені. Проводить наукові дослідження, виборює нагороди. Дякую юним розумникам за активність», – зазначив директор департаменту освіти і науки Дніпропетровської ОВА Олексій Полторацький.

Варвара Хімчик – випускниця Дніпропетровського обласного медичного ліцею-інтернату «Дніпро». Дівчина присвятила проєкт визначенню особливостей перебігу оогенезу медуз виду Craspedacusta sowerbiі Lancester, 1880 і прогнозуванню чисельності їх популяції у наступному році та потенційних загроз, які вони можуть спричинити для екології Дніпровського водосховища.

Ще один переможець – студент-другокурсник Дніпровського національного університету ім. О. Гончара Микита Андрушко. Тема його роботи - «Рівномірне розташування наборів різнокольорових точок на колі».

«Уявіть людину, яка веде щоденник погоди. Спочатку спостерігає. Кожного дня записує дані. Проаналізувавши їх можна побачити, наскільки рівномірно розподілені сонячні і дощові дні. Мій науковий доробок допомагає подивитися, як себе поводить певна система. Його можна використовувати у статистичних дослідженнях», – пояснив Микита.

Нині юнак навчається на програміста. Планує займатися розробкою комп’ютерних ігор. Каже, вже створив декілька.

Захар Писаревський з Кам’янського досліджував відновлення набору чисел за лінійними комбінаціями його елементів.

«Це така математична задача, яку науковці усього світу вирішують вже багато років. Щоразу наближаючись до її розв’язання. Свій вклад зробив і я», – розповів Захар.

Усі призери – вихованці Дніпропетровського відділення Малої академії наук України. Представники області презентували свої роботи онлайн.

9-денний фестиваль організувала Туніська асоціація майбутнього науки та технологій. Участь взяли молоді вчені від 14 до 24 років. Долучилися розробники і дослідники з усього світу. Вони презентували свої проєкти з фізики, екології, суспільних та комп’ютерних наук, математики, інженерії, біології, підприємництва та бізнесу.

Читайте також: Масштабне відключення води у Дніпрі 9 вересня: адреси;

2022-09-09 17:00:00
true
Відео Дня






Архів Новин