Важливо
Події
Життя
Купив товстолобика на стихійному ринку: у Дніпрі завіксовано перший у новому році випадок ботулізму

Купив товстолобика на стихійному ринку: у Дніпрі завіксовано перший у новому році випадок ботулізму

У Дніпрі мешканець Самарського району підхопив ботулізм. Захворювання пов’язано із вживанням риби. Він пов'язаний з копченим товстолобиком, придбаним на стихійному ринку по вулиці 20-річчя Перемоги, 22. Про це повідомили у Держпродспоживслужбі.

«Ще раз нагадуємо, що ботулізм – дуже тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) за неправильних умов виготовлення, зберігання чи транспортування продуктів харчування.

Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей. Вегетативні форми і спори виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довгостроково зберігаються та накопичуються.

 Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб, можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в'ялені м'ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення», - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

В Україні можуть заборонити продаж тютюну і алкоголю за готівку та підвищити ціни;

У Дніпрі знайшли авто, яке розшукує Інтерпол;

У 10 школах Дніпра обладнали місця для приготування їжі: ними можна користуватися у блекаут;

2023-01-26 14:30:00
true
Відео Дня






Архів Новин