Події
На Дніпропетровщині проживає понад 10 тис. ліквідаторів наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС

На Дніпропетровщині проживає понад 10 тис. ліквідаторів наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС

В області проживає понад 10 тис ліквідаторів наслідків катастрофи на ЧАЕС. Представників їхніх громадських організацій запросили за круглий стіл. Аби обговорити питання, що хвилюють чорнобильців. Ініціаторами зустрічі стала ОВА. Онлайн до розмови долучили й представників громад.  

«Область активно співпрацює з громадськими організаціями, які захищають інтереси чорнобильців. Запросили їх на робочу нараду, аби відпрацювати проблемні питання. Бо зацікавлені у тому, щоб їхні побажання були виконані, а права – захищені», – сказала заступник начальника ОВА Надія Задорожна.

Говорили про пенсійне забезпечення ліквідаторів та всіх, хто постраждав від тієї трагедії. Їхні соціальні гарантії та медичне обслуговування.

«Чорнобильці отримують пільги за Програмою медичних гарантій МОЗ. Але чимало з них підписують декларації із сімейними лікарями приватних центрів. Так, це вибір кожного, але тамтешні фахівці не мають права виписувати безкоштовні рецепти для отримання препаратів в аптеках», – пояснила завідувачка диспансерним відділенням по медзабезпеченню постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС Тетяна Чекмарьова.  

Медичне обслуговування – одна з основних тем, яка хвилює ліквідаторів. Бо захищаючи світ від радіації, втратили власне здоров'я.

«Є пропозиція. Зібрати, наприклад, у тому ж онлайн форматі сімейних лікарів. Пропрацювати усі моменти, які стосуються чорнобильців, разом», – додав голова ради «Союз Чорнобиль України» м. Дніпро Олександр Субота.  

Окрім самих ліквідаторів в області залишаються й постраждалі від катастрофи на ЧАЕС. Серед них ті, хто були дітьми у 1986-му та сім'ї померлих чорнобильців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
2023-12-14 20:30:00
true
Відео Дня






Архів Новин