Війна в Україні
Кримінал
На Дніпропетровщині суди винесли 7 вироків за ухилення від мобілізації за півроку

На Дніпропетровщині суди винесли 7 вироків за ухилення від мобілізації за півроку

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну суди винесли 66 вироків за ухилення від мобілізації. Саме стільки вироків за ст. 336 Кримінального кодексу України містить Єдиний державний реєстр судових рішень станом на 30 серпня. Найбільша кількість – в Закарпатській області. 

Про це повідомив юрист громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) в Чугуєві Роман Лихачов.

Ст. 336 Кримінального кодексу України передбачає, що ухилення від призову на військову службу під час мобілізації карається позбавленням волі на строк від 3 до 5 років.

З 66 вироків, винесених судами України, жодного виправдувального вироку немає, всі особи визнавали свою вину.

Кількість вироків по областях розподілилась так:

  • Волинська область – 5 вироків (один щодо внутрішньо переміщеної особи)
  • Дніпропетровська область – 7 вироків (один щодо внутрішньо переміщеної особи)
  • Житомирська область – 1 вирок
  • Закарпатська область – 31 вирок (9 щодо внутрішньо переміщених осіб)
  • Івано-Франківська область – 2 вироки (один щодо внутрішньо переміщеної особи
  • Кіровоградська область – 2 вироки
  • Львівська область – 10 вироків (2 вироки щодо внутрішньо переміщених осіб)
  • Полтавська область – 1 вирок
  • Рівненська область – 1 вирок
  • Сумська область – 1 вирок
  • Харківська область – 2 вироки (2 щодо внутрішньо переміщених осіб)
  • Черкаська область – 2 вироки
  • Чернівецька область – 1 вирок

Безумовним лідером по кількості винесених вироків є Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області – 19 вироків. При цьому вирок з «реальним» покаранням в реєстрі лише один, всі інші – з іспитовим строком.

Деталі справ

25 серпня 2022 року по справі 303/5476/22 Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області затвердив угоду про визнання винуватості та визнав винним особу за ст.336 КК України. При цьому чоловіка вже також у 2021 року суд засудив за ч.2 ст. 309 КК України та призначив покарання у виді позбавлення волі строком на 2 роки з іспитовим строком. Тому, шляхом часткового приєднання невідбутої частини покарання за попереднім вироком, остаточне покарання за сукупністю вироків призначено 3 роки 1 місяць позбавлення волі.

У більшості вироків суди призначали «стандартне» покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки з іспитовим строком на 1 рік.

Лише один раз судом призначено покарання за ст. 336 КК України у вигляді 5 років позбавлення волі з іспитовим строком на 3 роки.

«При цьому відмінність ситуації від попередніх вироків для призначення такого суворого покарання для уродженця Приморська (Запорізька обл.), який є внутрішньо переміщеною особою, не зрозуміла», - написав Роман Лихачов.

Серед засуджених Мукачівським міськрайонним суд Закарпатської області 30% вироків щодо внутрішньо переміщених осіб, в тому числі з Донецької, Луганської, Запорізької областей.

Також вироком Іршавського районного суду Закарпатської області уродженець с. Молодіжне Калмицької АР Російської Федерації за аналогічною ситуацією отримав 5 років позбавлення волі з іспитовим строком 1 рік.

При цьому у разі затвердження угод про визнання винуватості з прокурорами в судах Закарпатської області обвинувачені досить часто отримували покарання 4 або 5 років позбавлення волі, тобто більше, ніж у випадках неукладення угод про визнання винуватості.

Читайте також: В Дніпрі пішов з життя відомий учений у галузі технологій ракетно-космічної техніки, ексдекан фізтеху ДНУ Євген Джур;

Постраждали водій та пасажир: В Павлограді зіштовхнулися «Skoda SUPERB» та «BMW»; 

Алла Дмитришина та Вікторія Нагорна з Дніпропетровщини стали віце-чемпіонками Європи з академічного веслування U23;

Загиблий 9-річний хлопчик і 10 поранених: Прокуратура розслідує обстріл Зеленодольска на Дніпропетровщині.

2022-09-05 11:30:00
true
Відео Дня






Архів Новин