Культура
Події
Життя
На Дніпропетровщині відкрили виставку, присвячену Голодомору

На Дніпропетровщині відкрили виставку, присвячену Голодомору

Унікальні історичні документи – усі в єдиному екземплярі. Половина з них була засекречена. Факти нелюдського поводження радянської влади з українським народом. Свідчення геноциду. На Дніпропетровщині відкрили виставку, присвячену Голодомору 1932-1933 років. Експозицію підготував Державний архів області. Про це повідомили в ОВА.

«Загалом зібрали понад 18 тис документів. Оригінали початку 30-х років, що зберігаються у наших фондах. Також до експозиції включено спогади мешканців нашої області, які пережили це лихоліття. А ще науково-популярні видання, світлини», – зазначив директор архіву Михайло Постолов.

Серед наймоторішніших – збірка «Упокорення голодом». Там записи про смерть від голоду в селі Романкове Кам'янського району. Зошит був знайдений у бібліотеці Каліфорнійського університету. Згодом його надрукували.

Ще є акт опису майна. 3 січня 1933-го. Родина з 12 людей. Усе їхнє «багатство»: корова, одна суконна спідниця, скатертина, декілька подушок, три рушники, пара скринь, трохи капусти, цибулі та картоплі. Забрали усе.

«Дніпропетровська область була однією з найбільш постраждалих від голоду. Він тривав в області 17 місяців. Дуже дісталося Павлоградському району. Там смертність збільшилася у 7 разів. Йшло масове виселення заможних, працьовитих селян і їхніх сімей за межі України», – розповіла організаторка виставки Ніна Киструська.

Відвідувачка виставки Олена каже, що геноцид торкнувся її родини. 

«У мене бабуся родом із Полтавщини. Вона 1912 року. Розповідала, що пережила голод. В неї була маленька донечка, яка померла. Крихітці не було і року. Як люди пухли без їжі, як забирали останнє. По селу лежали мертві люди. Голодомор – одна з найбільших трагедій нашого народу», – вважає жінка.

Виставка триватиме до 30 листопада. Ознайомитися з нею можна за попереднім записом. Тел. 732-49-69.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Під час ліквідації пожежі у Криворізькому районі надзвичайники виявили тіло людини;

У Дніпрі пʼяний водій надав патрульним підроблені документи: подробиці;

Зберігав вдома боєприпаси: поліцейські Нікополя затримали 45-річного порушника.

2023-11-24 16:30:00
true
Відео Дня






Архів Новин