Події
На Дніпропетровщині вшанували подвиг ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

На Дніпропетровщині вшанували подвиг ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

Вони рятували світ від страшного невидимого ворога – радіації. На Дніпропетровщині вшанували подвиг ліквідаторів наслідків найбільшої техногенної катастрофи. На честь загиблих героїв поклали квіти до меморіалу «Чорнобильський дзвін».

Вшанувати пам'ять прийшли представники обласної й міської влади, правоохоронці, ліквідатори, вдови чорнобильців, небайдужі дніпряни.

Традиційно біля меморіалу збираються у дві найбільш знаменні дати. Перша – день рокового вибуху 26 квітня. Інша – 14 грудня, коли завершили будівництво захисного саркофагу над четвертим зруйнованим енергоблоком.  

«До речі, до його спорудження доклали зусиль і мешканці Дніпропетровщини. Серед них – один із конструкторів велетенської балки «Мамонт», на яку спирається конструкція», – сказав голова ради Дніпропетровської обласної організації Всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль України» Олег Геращенко.

Сам чоловік розповів, що був у складі зведеного загону Дніпропетровської області. Протягом місяця у 1986-му працював на станції.

На честь чорнобильців в ОВА презентували виставку дитячих малюнків. Півтора десятки робіт юних художників. Найменшому – 6, найстаршому – 16. Вони – онуки ліквідаторів. Школярі зобразили, як бачать ту трагедію.

Картини оцінив очільник обласної громадської організації «Чорнобиль» органів та військ МВС Георгій Кучерявий.

«Тоді у 1986-му по тривозі зі мною підняли бригаду. Ми зібрали наявну колісну техніку. Всього 100 одиниць. Вже 29 грудня були у 12-кілометровій зоні. Побудували польовий табір. Ми не дали атому, який вийшов з-під контролю знищити світ. Ніхто не питав, чому я. Їхали в саме ядерне пекло захищати свої родини», – наголосив Георгій Кучерявий.

Від області до ліквідації долучились 24 тис людей. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надзвичайники Запоріжжя врятували кота, який застряг на дереві;

Українці опинилися в рейтингу найшвидших футболістів світу;

В Україні спростять процедуру здачі крові: подробиці.

2023-12-14 16:00:00
true
Відео Дня






Архів Новин