Кримінал
Обшуки провели і на Дніпропетровщині: Правоохоронці викрили на Закарпатті синдикат наркоторговців та вилучили наркотики на 45 млн. грн.

Обшуки провели і на Дніпропетровщині: Правоохоронці викрили на Закарпатті синдикат наркоторговців та вилучили наркотики на 45 млн. грн.

В понеділок, 19 грудня, правоохоронці провели спецоперацію, у якій було задіяні понад 200 співробітників поліції, прокуратури, ДБР. Вилучили понад 30 кг наркотичних засобів і психотропних речовин, а також 2,5 т прекурсорів.

Про це повідомив начальник Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції Андрій Рубель. 

За його словами, кілька місяців тому працівники Управління стратегічних розслідувань в Закарпатській області Нацполіції і слідчого управління поліції Закарпаття за процесуального керівництва Ужгородської окружної прокуратури та Закарпатська обласна прокуратура розпочали документування групи осіб, причетних до виготовлення та збуту наркотиків. У результаті проведення комплексу оперативних заходів правоохоронцям вдалося задокументувати протиправну діяльність учасників «синдикату», встановити місця виготовлення наркотиків. Окрім того, поліцейські простежили й мережу та канали їхнього збуту.

Було встановлено, що організували наркобізнес 4 мешканців різних регіонів. Організаційну систему побудували так, що учасники «синдикату» з різних регіонів майже не контактували один з одним. Така структура була створена з єдиною метою, аби при затриманні так званих «чорноробочих», вони не володіли інформацією, яка може бути корисною для поліції.

Під час документування злочинної групи оперативники встановили місце знаходження нарколабораторії - підвальне приміщення приватного будинку на околиці одного із сіл Ужгородського району. Її потужності дозволяли у промислових масштабах виготовляти до 25 кг «товару» щотижня та отримувати до 40 млн. грн. прибутку.

Збували наркотичні засоби та психотропні речовини в обласних та найбільших районних центрах України. Для збуту виготовленої продукції, прийому та оплати замовлень зловмисники використовували закритий канал у месенджері, де пропонували широкий асортимент заборонених засобів і речовин.

Також існували декілька пунктів зберігання прекурсорів та готової продукції, які доставлялися до лабораторії та дилерів поштовим зв’язком. Крім того, поліцейські з’ясували, що закупкою прекурсорів займалися 5 осіб – мешканці Житомира та Києва. Надалі ділки збували «товар» великими партіями дилерам, а ті вже вроздріб за допомогою так званої системи «закладок».

«Для належного контролю, функціонування та безпеки діяльності злочинної організації існувала чітка ієрархія та розподіл ролей: контроль за функціонуванням лабораторії, її охорона, «хіміки», «фінансисти», обслуговування «інтернет-магазину», доставка продукції до місць зберігання, «кур’єри», «закладчики» тощо. Загалом задокументовано злочинну діяльність 20 учасників угруповання», - повідомив Андрій Рубель.

Правоохоронці провели понад 50 обшуків житла, транспортних засобів, складських приміщень як на Закарпатті, так і на території Києва, Київської, Житомирської, Івано-Франківської, Миколаївської, Дніпропетровської, Вінницької, Львівської, Одеської та Сумської областей.

19 грудня на території 10 областей провели масштабну спецоперацію для ліквідації діяльності наркосиндикату та затримання його лідерів і найактивніших учасників. В операції були задіяні понад 200 правоохоронців: оперативники Управління стратегічних розслідувань у Закарпатській області, Департаменту стратегічних розслідувань, Департаменту внутрішньої безпеки, слідчі поліції у Закарпатській області, працівники прокуратури Закарпаття, спецпризначенці КОРД, полків поліції особливого призначення різних областей України та співробітники ДБР.

За результатами проведення 53 одночасних санкціонованих обшуків поліцейські вилучили понад 30 кг наркотичних засобів і психотропних речовин, а також 2,5 т прекурсорів. За попередніми даними вартість вилучених наркотиків сягає 45 млн. грн. Окрім цього, вилучено зброю, «чорнові» записи з даними про «рух» наркотиків, дилерів, «клієнтуру», а також 14 автомобілів.

Учасників злочинної організації затримали та повідомили про підозру. В залежності від участі та ролі у злочинній діяльності дії підозрюваних кваліфіковані за кількома статтями Кримінального кодексу України:

  • 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);
  • 307 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів);
  • 311 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання прекурсорів);
  • 317 (Організація або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів).

Крім того, деякі учасники злочинної організації знаходяться за кордоном, готуються матеріали для оголошення їх у розшук, кілька їхніх спільників вже знаходяться у СІЗО. На даний час вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів та накладення арешту на вилучене майно.

 

Читайте також: До 5 ламп на людину: З 1 січня «Укрпошта» безкоштовно обмінюватиме лампи розжарювання на нові LED-лампи;

2022-12-21 15:30:00
true
Відео Дня






Архів Новин