Кримінал
Події
«Офісників» з Дніпра, які ошукали чехів на 7,5 мільйонів євро екстрадували до Європи: подробиці

«Офісників» з Дніпра, які ошукали чехів на 7,5 мільйонів євро екстрадували до Європи: подробиці

Злочинці організували «сall-центри» у Дніпрі та ошукали звідти понад 665 громадян Чехії більш ніж на 7 млн 609 тисяч євро, що в еквіваленті складає 300 млн 733 тисяч грнивень.

Про це повідомили у пресслужбі Національної поліції України.

Наразі п'ятьох шахраїв передали представникам правоохоронних органів Чеської республіки в міжнародному пункті пропуску «Краківець» Львівської області. Шостого зловмисника буде екстрадовано вже найближчим часом.

До розслідування цього провадження було залучено більш ніж 100 українських та чеських поліцейських, що працювали за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора та підтримки Європолу та Євроюсту у складі JIT The Joint Investigation Team

В ході досудового розслідування було встановлено двох організаторів цього «call-центру» — громадян України та Чехії, які залучили до роботи в злочинній організації понад 20 осіб.

Під час дзвінків шахраї користувались технологією підміни телефонного номера. Представляючись співробітниками служби безпеки банківської установи, шахраї повідомляли жертвам, що їх банківський рахунок зламано, а для збереження коштів потрібно тимчасово перевести їх на інший, наданий злочинцями «безпечний» рахунок.

Достовірність цієї інформації підтверджували іншим дзвінком — нібито, від поліцейського, що підтверджував достовірність зламу рахунку та необхідності переводу грошей на інший рахунок.

В рамках обшуків, що відбулися у Дніпрі в квітні 2023 року, слідчі затримали громадян Чехії, які 25 вересня 2023 були передані чеським правоохоронцям для подальшого досудового розслідування.

Наразі відносно них чеські правоохоронці розслідують кримінальну справу за фактом шахрайства, передбаченого ч.1, ч.5. а) статті 209 Кримінального Кодексу Чеської Республіки, за що фігурантам загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі.

Відносно інших фігурантів слідчі Нацполіції розслідують кримінальне провадження за ч. 4 ст. 190 (Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах) та ч. 1., ч.2 ст. 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній) Кримінального Кодексу України, за що фігурантам загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі.

Читайте також:

Розбещував та неодноразово ґвалтував своїх малолітніх дітей: затримано мешканця Дніпропетровщини;

Побив знайомого до смерті: поліцейські Кам`янського затримали 39-річного чоловіка;

Представлявся поліцейським та ошукував людей: правоохоронці м. Кривий Ріг вручили підозру чоловікові

2023-09-27 16:30:00
true
Відео Дня






Архів Новин