Події
Життя
Омбудсмен: За прогули школи учнями можуть позбавити батьківських прав

Омбудсмен: За прогули школи учнями можуть позбавити батьківських прав

 

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов періодично отримує скарги від педагогів на невиконання батьками своїх обов’язків щодо здобуття їхніми дітьми освіти. Особливою проблемою це стало під час дистанційного навчання дітей.

«Українським законодавством не визначена відповідальність дитини за невиконання обов’язків щодо здобуття освіти. Тому таку відповідальність несуть лише батьки», - нагадує Сергій Горбачов.

Тож за ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей спочатку можна отримати попередження або штраф від 850 до 1700 грн (ст. 184  КУпАП). Якщо такі дії вчиняються повторно протягом року – накладається штраф від 1700 грн до 5100 грн.

Також батьків можуть позбавити батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти (ст. 164 Сімейного кодексу України).

Відповідно до Порядку ведення обліку дітей, якщо учень не ходить до школи 10 днів підряд із невідомих або без поважних причин, заклад освіти повідомляє про це Нацполіцію та Службу у справах дітей. 

Читайте також:
 
 
 

 

2023-04-13 15:30:00
true
Відео Дня






Архів Новин