Технології
Розробник приватної космічної станції «Vast» купив ракетний стартап «Launcher» з офісом у Дніпрі

Розробник приватної космічної станції «Vast» купив ракетний стартап «Launcher» з офісом у Дніпрі

Американська компанія «Vast», що планує побудувати приватну космічну станцію на земній орбіті, поглинула ракетний стартап «Launcher», йдеться в заявах компаній. В офісі «Launcher» у Дніпрі працювали 15 інженерів, а ключовий технічний спеціаліст, головний дизайнер компанії Ігор Нікіщенко понад 30 років пропрацював у КБ «Південне».

Про це повідомляє «Forbes».

Сторони не розголошують деталей угоди. В останньому раунді інвестицій на $11,7 млн. у червні 2021 року «Launcher» оцінили в $46,7 млн. (включно з сумою інвестицій), свідчать дані Pitchbook. 

«Vast» отримає розробки «Launcher»: орбітальний тягач «Orbit» та ракетний двигун E-2. Стартап припинить розробку ракети «Light».

Вся команда Launcher перейде до «Vast». Засновник «Launcher» Макс Хаот стане президентом «Vast».

14 українських співробітників «Launcher», яких з лютого 2022 року релокували до нового офісу в Софії, також працюватимуть на нову компанію.

Довідка

Заснований у 2017 році американцем бельгійського походження Максом Хаотом «Launcher» залучив $16,3 млн. Окрім венчурних інвестицій, стартап, що розробляв ракету легкого класу «Light» та орбітальний тягач «Orbiter», отримував фінансування у $1,5 млн. від Повітряних сил США.

Українська інженерна команда відігравала важливу роль від початку роботи стартапу. «Launcher» відкрив офіс в Дніпрі, де працювали 15 інженерів. Для цього стартапу через чутливість ракетних технологій довелось отримувати спеціальний дозвіл у Держдепартаменті США. 

Ключовий технічний спеціаліст, головний дизайнер «Launcher» Ігор Нікіщенко 31 рік пропрацював у конструкторському бюро «Південне». В «Південного» стартап також ліцензував технології маневрового двигуна другого ступеня «Зеніту» – РД‑8, турбо‑ та кисневого насоса. 

На момент угоди з «Vast» команда «Launcher» налічувала близько 80 спеціалістів. Стартапу вдалося провести перші успішні тести ракетного двигуна E-2 та його турбонасосного агрегату. 

На ракеті SpaceX 3 січня 2023 року стартап уперше вивів у космос тягач «Orbiter». Він має доправляти супутники на необхідні їм орбіти. Втім після розрядження батарей «Launcher» втратив зв’язок з апаратом через несправність у GPS-антені та проблеми з орієнтацією. У 2023 роцу команда планує ще двічі запустити «Orbiter». 

Польоти «Orbiter» дозволять «Vast» протестувати підсистеми та компоненти космічної станції. Будівництво орбітальних лабораторій – основна ідея «Vast», заснованого криптопіонером та мільярдером Джедом МакКалебом.

Читайте також: В Україні можуть з’явитися нові святкові дні: деталі;

2023-03-03 14:30:00
true
Відео Дня






Архів Новин