Кримінал
Події
Війна в Україні
СБУ затримала мешканця Дніпропетровщини, який вступив до ЗСУ та шпигував на користь росіян

СБУ затримала мешканця Дніпропетровщини, який вступив до ЗСУ та шпигував на користь росіян

Служба безпеки запобігла втечі з України агента рф, який збирав розвіддані про Сили оборони на східному фронті. Після виконання ворожого завдання на Донеччині зловмисник виїхав до Вінницької області, з якої намагався «евакуюватися» до невизнаного Придністров’я.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

Правоохоронці затримали фігуранта, коли він готувався перетнути прикордонну річку, використовуючи гідрокостюм і ласти. Затриманим виявився мешканець Дніпропетровщини, який в середині «нульових» закінчив московський державний університет і здобув диплом юриста.

За наявними даними, під час навчання чоловік потрапив у поле зору російської спецслужби. Після випуску з російського вишу та повернення в Україну він не здійснював розвідувальної активності на користь рф. Втім, ситуація змінилася після початку повномасштабного вторгнення росії. 

Як встановило розслідування, у 2023 році зловмисник звернувся до місцевого військкомату та мобілізувався до однієї з бригад ЗСУ. Прибувши на прифронтову територію Донеччини, чоловік почав «зливати» окупантам інформацію про місця базування та переміщення підрозділів ЗСУ поблизу передової.

Після декількох сеансів зв’язку з російською спецслужбою її агент, розуміючи невідворотність покарання, втік з району базування свого підрозділу, добрався до прикордоння Вінниччини, щоб звідти потрапити до невизнаного Придністров’я і там переховуватися від правосуддя.

Наразі слідчі СБУ повідомили зловмиснику про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);

  • ч. 4 ст. 408 (дезертирство).

Зраднику загрожує довічне ув’язнення.

Читайте також:

Вбивство та зґвалтування 16-річної дівчини у м. П’ятихатки: судитимуть місцевого мешканця;

Прикордонники почали перевіряти чоловіків під час виїзду з України через реєстр військовозобов'язаних;

СБУ затримала російського агента, який намагався підірвати поштове відділення у Запоріжжі

2024-03-06 19:30:00
true
Відео Дня






Архів Новин