Життя
Судді з Києва та Дніпропетровщини найбільше скаржились на втручання у їх роботу в 2021 році

Судді з Києва та Дніпропетровщини найбільше скаржились на втручання у їх роботу в 2021 році

Протягом 2021 року до Вищої ради правосуддя надійшло 283 повідомлення про втручання у діяльність суддів щодо здійснення правосуддя. Зокрема, судді з Києва подали 47 скарг, з Дніпропетровської області – 35, а з Запорізької – 11.

Про це пише «Судовий репортер» з посиланням на звіт, який ВРП оприлюднила 10 жовтня.

В минулому році таких повідомлень в цілому по Україні було на 18% менше, ніж у 2020 році.

В 2021 році 250 повідомлень надійшло від суддів місцевих судів, 27 – від суддів апеляційних судів, 2 повідомлення — від суддів Верховного Суду, 4 повідомлення — від суддів Вищого антикорупційного суду.

Найбільша кількість повідомлень надійшла від суддів з міста Києва та Київській області — 58. На другому місці за кількістю скарг суди міста Дніпра та Дніпропетровської області (33), на третьому — суди міста Харкова та Харківської області (32). Найменше повідомлень надійшло до Вищої ради правосуддя від суддів Івано-Франківської, Чернівецької, Тернопільської, Кіровоградської областей.

Найбільше у правосуддя втручалися:

  • громадяни та громадські об’єднання, засоби масової інформації (194 випадки за рік по всій країні),
  • адвокати та їх представники (40 випадків),
  • правоохоронні органи (37),
  • народні депутати України, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, судді та працівники суду (14).

Найпоширенішими підставами звернення до Вищої ради правосуддя з повідомленнями про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя у 2021 році були:

  • психологічний тиск на суддю – 247 скарг,
  • відкриття кримінальних проваджень, проведення слідчих дій, притягнення до адміністративної відповідальності – 33,
  • блокування роботи суду (несанкціоновані протести, перешкоджання доступу до робочого місця судді, пошкодження майна суду тощо) – 17,
  • фізичний тиск на суддю та його родичів, пошкодження їхнього майна – 3.

Читайте також: Застрягли під час масової ракетної атаки: В Кривому Розі до 2 години ночі піднімали на поверхню майже 900 шахтарів;

2022-10-11 11:30:00
true
Відео Дня






Архів Новин