Події
Життя
В Дніпропетровській області найвищий рівень смертності від серцево-судинних хвороб серед людей віком 30-69 років

В Дніпропетровській області найвищий рівень смертності від серцево-судинних хвороб серед людей віком 30-69 років

За кількістю серцево-судинних захворювань (ССЗ) Україна залишається одним із лідерів серед країн Європи. Щороку захворювання цієї групи констатують у 130 тис. українців, ще у 40 тис. громадян щороку виявляють інфаркт. Через війну рівень стресу підвищується, доступ до медицини у деяких областях через бойові дії обмежений, відповідно зростає й рівень смертності.

У 2022 році за даними сайту index.minfin.com.ua кількість померлих внаслідок хвороб системи кровообігу склала 36724 (64,15%), ішемічної хвороби серця  –  25618 (44,75%).

Для порівняння: рівень смертності через новоутворення  – 5777 (10,09%), злоякісні новоутворення – 5720    (9,99%). 

Ще один невтішний факт: за даними МОЗ, в Україні з початку війни на 10 років “помолодшали” інфаркти та інсульти. Якщо до 2014 року середній вік хворих складав 60 років, то тепер – 45-50.

Не відстає від загальних по Україні показників і Дніпропетровщина:

Це дані Центру громадського здоров’я за 2021 рік. На жаль, за 2022 рік статистичні дані ще не оприлюднили, але, скоріше за все, вони будуть ще гіршими, ніж минулого року.

У людей, які живуть із ССЗ, стрес може призвести до стенокардії, інфаркту, гіпертонічного кризу, порушення ритму серця, підвищення рівня глюкози в крові.

Поєднання факторів ризику, наприклад, вживання алкоголю, куріння, малорухливий спосіб життя та нездатність приймати ліки значно прискорює розвиток серцево-судинних захворювань. В сучасних умовах знизити рівень стресових факторів неможливо, але кожен може змінити спосіб свого життя для того, щоб запобігти хворобі. Найкращим заходом для попередження серцево-судинних захворювань є профілактика. Лікарі радять:

  • Харчуватися збалансовано. Харчування — це актив і запорука того, що здоров'я не дасть збій. Щоб вгамувати голод і довго відчувати себе ситим варто зосередитися на продуктах, які містять «хороші» жири та насичені клітковиною. Експерти рекомендують їсти рослинні продукти: фрукти, овочі та цільні зерна, та уникати продуктів із високим ступенем перероблювання (ковбаси),  обмежити споживання продуктів швидкого приготування й інших оброблених продуктів з високим вмістом жиру, крохмалю або цукру.

  • Бути фізично активними. Регулярна фізична активність знижує рівень депресії та тривожності у всіх вікових групах.

  • Дотримуватися режиму сну, адже сон дозволяє мозку перезарядитися, а тілу відпочити. В сучасних умовах мати якісний сон досить важко, але досипати норму важливо. Якщо нічний сон був коротким або часто лунали тривоги, можна зробити перерву на денний сон.

  • Відмовитися від куріння та алкоголю. Куріння та вживання алкоголю не допоможуть подолати стрес. Краще регулювати рівень тривожності прогулянками на свіжому повітрі, спортом або волонтерством.

  • Контролювати артеріальний тиск. Підвищений кров'яний тиск збільшує ризик серцевого нападу, інсульту та захворювань нирок. Самоконтроль артеріального тиску допоможе вчасно вжити необхідних заходів, уникнути розвитку різних хвороб та їх подальшого лікування. 

  • Дотримуватися чітких інструкцій при вживанні ліків. Препарати від тиску потрібно приймати в один і той же час щодня.

  • Регулярно спілкуватися з лікарем, якщо в цьому є потреба,  та обов'язково дотримуватись його  інструкцій щодо планових обстежень.

Читайте також: 

В Україні хочуть підняти мінімальну зарплату;

У Кам’янському районі розпочато посівну.

2023-03-30 20:30:00
true
Відео Дня






Архів Новин