Блог Права Дарьи Аккерман
Захист персональних даних

Захист персональних даних

Часто в підприємця (і не тільки) є масив даних, які він отримує від фізичних осіб протягом своєї діяльності. Це можуть бути прізвища, адреси та телефони клієнтів, учасників акцій тощо.

Законодавець з метою приведення законодавства до високих сучасних стандартів забезпечив захист персональних даних у Законі України «Про захист персональних даних».

Крім того, 01 січня 2011 року для України набула чинності Конвенція про захист осіб у зв'язку з автоматизованою обробкою персональних даних

Основною ідеєю Закону є те, що персональні дані фізичної особи не можна збирати та в будь-який спосіб використовувати без згоди такої особи.

Таке ж положення закріплено в Конституції України та Законі України «Про інформацію».

У статті 32 Конституції України закріплено наступне: «Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України.

Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Кожний громадянин має право знайомитися в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, установах і організаціях з відомостями про себе, які не є державною або іншою захищеною законом таємницею.

Кожному гарантується судовий захист права спростовувати недостовірну інформацію про себе і членів своєї сім'ї та права вимагати вилучення будь-якої інформації, а також право на відшкодування матеріальної і моральної шкоди, завданої збиранням, зберіганням, використанням та поширенням такої недостовірної інформації».

Відповідно до ст.11 Закону України «Про інформацію» інформація про фізичну особу (персональні дані) - відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована.

Не допускаються збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та захисту прав людини.

До конфіденційної інформації про фізичну особу належать, зокрема, дані про її національність, освіту, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров'я, а також адреса, дата і місце народження.

Кожному забезпечується вільний доступ до інформації, яка стосується його особисто, крім випадків, передбачених законом.

Відповідно до ст.24 Закону України «Про захист персональних даних» володільці, розпорядники персональних даних та треті особи зобов’язані забезпечити захист персональних даних від випадкових втрати або знищення, від незаконної обробки, у тому числі незаконного знищення чи доступу до персональних даних.

Згідно зі статтею 8 Конвенції про захист осіб у зв'язку з автоматизованою обробкою персональних даних будь-якій особі надається можливість:

a) з'ясувати існування файлу персональних даних для автоматизованої обробки, його головні цілі, а також особу та постійне місце проживання чи головне місце роботи контролера файлу;

b) отримувати через обґрунтовані періоди та без надмірної затримки або витрат підтвердження або спростування факту зберігання персональних даних, що її стосуються, у файлі даних для автоматизованої обробки, а також отримувати такі дані в доступній для розуміння формі;

c) вимагати у відповідних випадках виправлення або знищення таких даних, якщо вони оброблялися всупереч положенням внутрішнього законодавства, що запроваджують основоположні принципи, визначені у статтях 5 і 6 цієї Конвенції;

d) використовувати засоби правового захисту в разі невиконання передбаченого в пунктах "b" і "c" цієї статті прохання про підтвердження або у відповідних випадках про надання, виправлення або знищення персональних даних.

Тільки однозначна згода особи дає можливість використовувати її дані. Жодні положення не замінять цієї згоди. Вони повинна бути однозначною та усвідомленою особою. Тому приховувати або заміняти спосіб надання згоди не варто.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

facebook: facebook.com/blogpravatg/

telegram:  t.me/blogprava (https://t.me/joinchat/AAAAAEnMoJNqjWUqOt_cAw)

2021-05-06 18:57:00
true
Відео Дня






Архів Новин