Війна в Україні
Події
Кримінал
Збитки у десятки мільйонів: затримано шахраїв, які продавали неіснуючі генератори і паливо

Збитки у десятки мільйонів: затримано шахраїв, які продавали неіснуючі генератори і паливо

Правоохоронці затримали зловмисників, які наживалися на продажі промислових генераторів, дизельного пального і мінеральних добрив. Мова про організатора та 9 учасників угруповання. Сума збитків потерпілим може сягати понад 100 млн грн. Про це повідомили у ГУНП у Дніпропетровській області.

Повідомляється, що до масштабного шахрайства причетні мешканці Києва. Вони створили ОЗГ з чіткою структурою та розподілом ролей.

«Зловмисники через посередників реєстрували фіктивні фірми з продажу мінеральних добрив, дизельного пального та промислових електрогенераторів. Для пошуку покупців діяла розгалужена система колл-центрів, працівники якого рекламували товар у мережі інтернет і робили масові смс-розсилки.  Для стабільності функціонування розподілили учасників організації на окремі структуровані групи з визначеними керівниками, які відповідали за підготовку та проведення окремих етапів злочинної діяльності.  

Зловмисники при спілкуванні з покупцями використовували інтернет-телефонію з віртуальними номерами, обмін та створення документів проводили виключно за допомогою електронно-обчислювальної техніки, а для перерахунку коштів надавали реквізити фіктивних фірм спеціально створених для злочинної діяльності», - зазначили у поліції.

Серед покупців були переважно агропідприємства та профільні господарства, а також підприємства, які хотіли підготуватися до можливого «блекауту» і  планували придбати електрогенератори.

«Організатор злочинної організації також  брав участь у тендерах. Для цього він купляв підприємства з чистою фінансовою історією, оформляв їх на підставних осіб і подавав документи на участь у тендерах - ставив ринкову ціну на 10-15 копійок менше середньої і вигравав їх. 

Специфікою участі у цих тендерах було укладання договору за повною передплатою. Після підписання договору про поставку протягом десяти днів продукції організатор надавав розрахунковий рахунок банку, куди потерпілі надсилали кошти. Таким чином  у шахраїв було 10 днів на те, аби вивести гроші або у фінансових установах, або на криптогаманці, і зникнути», - йдеться у повідомленні.

На підставі ухвал суду працівники Департаменту карного розшуку спільно зі слідчими Головного слідчого управління за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора провели 59 обшуків на території Києва, Київської, Дніпропетровської, Харківської, Волинської, Чернівецької та Сумської областей. Загалом до заходів було залучено 250 поліцейських – оперативних працівників, слідчих та спецпризначенців. 

Під час обшуків були вилучені документи про функціонування фіктивних підприємств, печатки та штампи, банківські картки, через які виводилися викрадені кошти, мобільні телефони, комп’ютерна техніка, 9 автомобілів преміум-класу, які були придбанні у період злочинної діяльності, та близько 10 млн грн. 

Підозрюваним загрожує до 12 років тюрми та конфіскація майна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Суд Дніпра покарав модель, яка знімала еротичний контент;

У Тернівці трактор переїхав двірника;

У Кам'янському могла загинути родина з Бахмута;

2023-03-03 09:30:00
true
Відео Дня






Архів Новин