Спорт
Ярослава Магучіх з Дніпра стала першою в історії України чемпіонкою Європи зі стрибків у висоту

Ярослава Магучіх з Дніпра стала першою в історії України чемпіонкою Європи зі стрибків у висоту

В неділю, 21 серпня, в Мюнхені (Німеччина) завершився останній фінал за участю України на Мультиспортивному чемпіонаті Європи-2022. У ньому українські легкоатлетки боролися за медалі у стрибках у висоту серед жінок, де збірну представляли одразу 3 спортсменки: Ярослава Магучіх, Ірина Геращенко та Юлія Левченко.

Про це повідомляє «Сусіпльне».

У фіналі цього року брали участь 13 найкращих стрибунок за підсумками кваліфікації: до їхнього числа з останнього місця пробилася й Юлія Левченко, яка лише з третьої спроби взяла 1.83 м та 1.87 м.

Вона ж першою з трьох українок вибула з боротьби за медалі: після вдалих спроб на 1.82 м та 1.86 м Юлія не впоралася з висотою 1.9 м та в підсумку посіла 9 місце. Разом із нею несподівано вже на цій стадії завершила змагання чинна бронзова призерка чемпіонату світу, італійка Елена Валлортіґара.

Ярослава Магучіх легко взяла 1.86 м і 1.9 м та вирішила пропускати 1.93 м.

Єдиною з п'яти учасниць, які залишалися в секторі для стрибків у висоту (окрім українок – сербка Ангеліна Топіч, чорногорка Марія Вуковіч і нідерландка Брітт Веерман), планку 1.95 м з першої спроби взяла Магучіх. Геращенко ж ця висота не підкорилася, тож на цьому Євро вона зупинилася на 5 місці.

Магучіх урешті не взяла 1.97 м, проте завдяки успішним спробам на попередніх висотах усе одно забезпечила собі «золото». Так само на 1.95 м зупинилася чорногорка Марія Вуковіч, яка вперше в кар'єрі виграла срібну медаль такого рівня. «Бронзу», також дебютну, здобула 17-річна сербка Ангеліна Топіч.

Що означає перемога Ярослави Магучіх:

Україна вперше за десять років і загалом лише вдруге в історії виборола медаль на дорослому чемпіонаті Європи в жіночих стрибках у висоту. До цього подібне вдавалося лише Олені Холоші, яка в 2012 році здобула «бронзу».

Таким чином Магучіх – перша чемпіонка Європи в цій дисципліні в історії України.

«Золото» Магучіх – друге для України в легкій атлетиці на Євро в Мюнхені після перемоги Марини Бех-Романчук у потрійному стрибку та загалом п'ята медаль у цьому виді спорту.

Ярослава Магучіх – 20-річна українська стрибунка у висоту, яка представляє Дніпропетровську область; бронзова призерка Олімпійських ігор-2020, дворазова віцечемпіонка світу (2019, 2022), чемпіонка світу-2022 у приміщенні.

Особисті рекорди Магучіх: 2.06 м (2021 – національний рекорд, на відкритому повітрі – 2.04, 2019).

Читайте також: Найбільший титул у кар'єрі: Тенісистка Людмила Кіченок з Дніпра в парі виграла турнір WTA 1000 в США;

Бадмінтоніст Нікіта Єрьоменко з Дніпра став бронзовим призером командного чемпіонату Європи;

2022-08-22 13:00:00
true
Відео Дня






Архів Новин