Культура
Вона була завжди за Україну: У Дніпрі представили етнорозмальовку, присвячену Лесі Українці

Вона була завжди за Україну: У Дніпрі представили етнорозмальовку, присвячену Лесі Українці

У Дніпрі презентували етнорозмальовку про Лесю Українку. Наклад – 1 тис. примірників. На сторінках – розповідь про життєвий шлях та найвизначніші твори відомої української поетеси та письменниці. Ілюструвати розмальовку запросили художницю із Львівщини – Наталію Курій-Максимів. 

Про це повідомляє пресслужба міськради Дніпра.

«Ідея етнорозмальовки про Лесю Українку у нас виникла ще торік, проте через повномасштабне вторгнення Росії до України довелось її відкласти. Чому Леся Українка? Бо це насправді постать сучасності. Вона неймовірно сильна жінка, яка не тільки боролась із системою, а й із собою, зокрема важкою хворобою. І вона була завжди за Україну, і жоден тиск не зміг її переламати і перебороти.

Також ідеєю втілити цю розмальовку ми вкотре вирішили розвінчати міф, який нам нав’язувала радянщина, – це образ хворобливої, стражденної, несучасної жінки, бо це їхній стандартний прийом з тими людьми, які не йшли на поступки Росії. Тож таким чином ми хотіли показати, які в нас сильні та незламні українки», – зазначила директорка департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання ДМР Дар'я Біла.

Презентація пройшла в музеї «Літературне Придніпров’я». Для наймолодших гостей роздрукували великий варіант перших сторінок, які вони відразу ж взялися розфарбовувати. Також отримали свої екземпляри й учасники конкурсу «Леся в сучасності», які зобразили у малюнках, як вони бачать відому українку в наш час. У кросівках та пальто побачила Лесю Українку учасниця конкурсу Лада: «А чому зобразила її у метро? Бо це наші реалії: коли повітряна тривога, усі ми використовуємо його як укриття».

Перші розмальовки отримали гості, які відвідали презентацію. Крім цього, більшу частину накладу відвезуть дітям у прифронтові та деокуповані населені пункти, ще певну частину передадуть у заклади позашкілля Дніпра.

Крім цього, отримати розмальовку у друкованому вигляді можна на сайті. Там є тест, який присвячений життєпису Лесі Українки. Перші 100 учасників, які наберуть 70 балів, отримають її. Усі інші, хто взяв участь у тесті, зможуть скачати етнорозмальовку в електронному варіанті.

Читайте також: Близько години сподівався, що пристане до берега: На річці Дніпро в Запоріжжі врятували рибалку, який дрейфував на крижині;

У Дніпрі відбудеться панахида за жертвами зруйнованого будинку на Перемозі;

2023-02-22 10:13:00
true
Відео Дня






Архів Новин